HANDEL MED VÄRDEPAPPER INNEBÄR ALLTID EN RISK. En investering i värdepapper kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Investera i Latvian Forest Company AB (Publ)

Latvian Forest Company AB bildades hösten 2009 och erbjuder möjligheten att investera i skogsfastigheter utan de åtaganden det innebär att vara direkt ägare av en enskild fastighet. De jämförelsevis låga prisnivåerna på skog i Lettland gör samtidigt att möjligheterna för en investerare bedöms vara betydligt större än vid investeringar i tillgångar av liknande slag i t.ex. Sverige.

Nu genomför Latvian Forest Company en företrädesemission där du som kund hos Avanza Bank har möjlighet att teckna dig för aktier utan företrädesrätt.

Bakgrund

Under december 2013 träffades två avsiktsförklaringar avseende förvärv av totalt 3.835 hektar skogs- och jordbruksmark i Lettland med ett sammanlagt uppskattat virkesförråd om ca 290.000 kubikmeter. Förvärven mer än fördubblar Latvian Forest Co:s samlade markinnehav och virkesvolym.

Genom förvärven blir Latvian Forest Co en av de större aktörerna i Lettland med sammanlagda innehav om ca 6.812 hektar och ett virkesförråd om ca 505.000 kubikmeter.

Som ett led i finansieringen av de båda förvärven samt för att tillföra ytterligare kontanta medel för fortsatt expansion av verksamheten genomförs nu en företrädesemission. Avsikten är att Latvian Forest Company ska finansieras med totalt ca 65,5 Mkr varav förestående nyemission representerar ca 15,3 Mkr. Övrig finansiering kommer att utgöras av bankfinansiering om ca 15 Mkr, en riktad emission till säljarna av fastighetspaketen om ca 10,5 Mkr samt en riktad emission till en begränsad krets investerare om ca. 24,7 Mkr som lämnat skriftliga teckningsförbindelser.

Korta fakta
Pris per aktie: 7 SEK
Minsta investering: 1 000 aktier (7 000 kronor)
Courtage: 0 SEK
Sista anmälningsdag: 22 april 2014, klockan 15:00
Information om tilldelning: Omkring den 25 april 2014
Hemsida
PDF Memorandum
PDF Informationsbroschyr
PDFÄr du inte kund hos Avanza? Ladda ner anmälningssedel här.
Anmäl intresse här!

Villkor i korthet

Emissionen, som beslutades av styrelsen 2014-03-19, sker med företrädesrätt för befintliga aktieägare. För varje fem befintliga aktier kan två nya B-aktier tecknas till en emissionskurs om 7,00 kronor per aktie.

Totalt omfattar emissionen högst 2.189.474 nya B-aktier och tillför vid full teckning Bolaget ca. 15,3 Mkr före emissionskostnader som beräknas uppgå till sammanlagt ca. 0,9 Mkr.

Teckningskursen är 7,00 kronor per B-aktie. Courtage utgår ej.

Anmälan om teckning av aktier utan stöd av teckningsrätter skall ske under samma period som teckning med stöd av teckningsrätter, det vill säga under tiden den 31 mars 2014 till den 22 april 2014.

Du som kund hos Avanza Bank erbjuds härmed att anmäla intresse att teckna aktier utan företrädesrätt enligt villkoren ovan. Observera att vid överteckning kan din tilldelning komma att ske med ett lägre antal än du önskat teckna eller helt utebli. Det spelar ingen roll när under teckningsperioden du tecknar.

Mer detaljerad information om detta erbjudande går att hitta på bolagets hemsida samt i memorandumet.

VD har ordet

Nu har det passerat drygt fyra år sedan vi förvärvade vår första fastighet. Sedan dess har vi hunnit med att etablera en välfungerande och kostnadseffektiv organisation, finansiera verksamheten med ca 34,5 Mkr, notera aktien på Aktietorget och bevisa att vår modell är genomförbar. Vi har köpt sammanlagt 2.977 hektar mark och etablerat oss som en stark lokal aktör i Lettland. Vi har visat att vi kan erbjuda en attraktiv investering i skogssektorn till en, som vi ser det, låg risk.

Hittills har expansionen skett gradvis genom förvärv av enstaka fastigheter. Detta har gjort att vi kunnat bygga upp ett grundinnehav på mycket fördelaktiga prisnivåer. Vi har dock hela tiden letat efter möjligheter att ta ett större steg genom förvärv av ett eller flera större fastighetspaket. Dessa är i normalfallet dyrare per hektar och kubikmeter, men det högre priset motiveras väl med tanke på att vi på ett snabbt och effektivt sätt kan öka den förvaltade volymen.

När vi i under hösten 2013 fick möjlighet att förvärva två större enheter om sammanlagt 3 835 hektar såg vi ett betydande tillfälle. Det har visserligen funnits andra fastighetspaket till salu tidigare, men priset har då oftast varit för högt och det har heller inte funnits möjlighet att erbjuda en del av köpeskillingen i aktier. Efter genomförda undersökningar och på basis av de sammanslagna innehaven ser vi betydande potential för en lönsam verksamhet och betydande volymtillväxt framöver. Genom förvärven blir vi en av de större aktörerna i Lettland med sammanlagda innehav om ca 6 812 hektar och ett virkesförråd om ca 505 000 kubikmeter.

Utöver det ser vi att det fortfarande finns många bra förvärv att göra. Därför har vi sett till att finansieringsstrukturen inte bara tillför tillräckliga medel för de nu aktuella förvärven, men att det även tillförs tillräckliga medel för en fortsatt expansion under resten av 2014.

Vi har hela tiden varit medvetna om det kommer att krävas omfattande finansiering för att kunna genomföra förvärven. Ambitionen har därför varit att skapa en struktur där finansieringen kommer från flera olika håll. Vi har försökt se till att säkerställa en relativt stor del av finansieringen redan innan vi ber våra befintliga aktieägare om ytterligare tillskott. Det är därför vi nu kan visa att vi redan har ca 51 Mkr av de sammanlagt ca 65,5 Mkr som vi uppskattar behövs. Det är även viktigt att vi kan visa att alla får delta i finansieringen på samma villkor.

Vi har för första gången även kunnat ordna med en större del lånefinansiering om ca 15 Mkr. Detta ser vi först och främst som ett kvitto på att vi nu är en etablerad aktör. Vi ska dock inte belåna verksamheten mer än vad den tål och därför har vi sagt att vi helst inte ser mer än ca 20 procents belåning. Detta för att inte ställa allt för höga krav på de kassaflöden som vi tror att verksamheten kan generera.

Ser vi på utvecklingen på marknaden för skogsfastigheter märker vi en fortsatt stadigt ökande aktivitet med fler internationella aktörer som kommer in. Det är tydligt att den lettiska ekonomin växer och att den kvarvarande ekonomiska oron i Europa gör att många fortsatt letar efter trygga investeringar i mark och skog. Trots det går det fortfarande att göra många bra affärer om man har ett väletablerat nätverk och upparbetade lokala kontakter – vilket vi har. Det är därför vi lyckas växa utan att betala för mycket för fastigheterna.

En annan sak som är viktig att komma ihåg är att vi med Latvian Forest Co skapat ett företag som inte behöver uppnå en särskild storlek för att investeringen för enskilda aktieägare ska kunna slå väl ut. Vi har sedan en tid tillbaka nått en nivå där fastighetsinnehavet bedöms vara tillräckligt för att över tid kunna generera nog med löpande omsättning för att täcka kostnaderna för den nuvarande, mer expansionsinriktade organisationen. Om vi nu kan fortsätta att växa, desto mindre blir ”förvaltningsavgiften” i förhållande till kapitalet om man vill jämföra med t ex en fond eller liknande.

Tanken är att vi ska fortsätta vår expansion så länge som vi uppfattar prisnivåerna som fördelaktiga. Skulle dessa öka till nivåer där vi inte längre bedömer det som lämpligt med fortsatta investeringar kan organisationen och verksamheten styras om till en mer förvaltande roll med en lägre fast kostnadsnivå som följd. Detta innebär i sin tur att inga på förhand bestämda expansionsmål finns uppsatta. Vi fortsätter helt enkelt vår expansion till dess att vi inte längre bedömer det som gynnsamt för existerande och nya aktieägare att göra fortsatta investeringar.

Det är därför min förhoppning att denna emission tas emot väl av både befintliga och nya aktieägare. Vi ambition har varit att paketera ett attraktivt erbjudande utan att missgynna tidigare aktieägare och det är min fasta övertygelse om att vi kan se fram emot en spännande och lönsam framtid tillsammans med våra duktiga och hårt arbetande lettiska kollegor.

Fredrik Zetterström
VD, Latvian Forest Company AB (publ)