POWELL
INKOMMANDE DATA HAR INTE ÖKAT FÖRTROENDE OM INFL (Direkt)

2024-05-01 21:36

STOCKHOLM (Direkt) Fed har framhållit att det inte kommer att bli lämpligt att sänka räntan innan de ha fått större förtroende för att inflationen rör sig uthålligt mot 2 procent. Så här långt i år har inkommande data inte gett Fed något större förtroende.

Det sade Fed-chefen Jerome Powell vid en presskonferens efter räntebeskedet tidigare på onsdagen.

"Det är troligt att det kommer ta längre tid än tidigare väntat att få detta större förtroende. Vi är redo att behålla det nuvarande intervallet för (styrräntan) så länge det är lämpligt. Vi är också redo att svara på en oväntad försvagning på arbetsmarknaden", sade han.

Powell tillade att policyn är väl positionerad att de risker och osäkerheter de kan möta i strävandet efter att uppnå båda sidor av det dubbla mandatet.

"Vi kommer att fortsätta att fatta beslut möte för möte", sade Fedchefen.

Han sade vidare att aktuella indikatorer antyder att ekonomin har fortsatt att växa i en "solid takt".

BNP-tillväxttakten dämpades visserligen från 3,4 procent under fjärde kvartalet till 1,6 procent första kvartalet. Men slutlig privat inhemsk efterfrågan, som exkluderar lagerförändring, offentlig konsumtion och nettoexport, och som oftast sänder en klarare signal om den underliggande efterfrågan, ökade 3,1 procent under första kvartalet, vilket var lika starkt som andra halvåret 2023.

Arbetsmarknaden är fortsatt "relativt stram", men utbud- och efterfrågeförhållanden har rört sig mot bättre balans. Den nominella löneökningstakten har dämpats när gapet mellan tillgång och efterfrågan på arbetskraft har minskat, men efterfrågan på arbetskraft överstiger ännu tillgången.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -