KINA
REGLERARE OROADE FÖR SVB-LIKNANDE BANKKOLLAPSER - FT (Direkt)

2024-04-29 05:44

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Ett rally i kinesiska statsobligationer har fått larmklockor att ringa bland kinesiska myndigheter, som befarar att de regionala bankernas aptit på statsobligationer riskerar att leda till en kris liknande kollapsen i amerikanska Silicon Valley Bank (SVB).

Det rapporterade Financial Times på söndagen.

Centralbanken, PBOC, som reglerar den finansiella sektorn, har signalerat oro över omfattningen i bankernas köp av statspapper, vars värden är känsliga för förändrade räntenivåer på samma sätt som Silicon Valleys portfölj av amerikanska statspapper.

Under första kvartalet i år nettoköpte kinesiska banker, framför allt regionala banker, statspapper för 270 miljarder yuan, motsvarande 37 miljarder dollar, enligt data som analyserats av BNP Paribas.

En företrädare för PBOC uppger för Financial Times att om stora volymer kapital är inlåsta i långsiktiga obligationer med låga räntor, och kostnaderna för finansieringen ökar signifikant, så kommer värdet på tillgångarna sjunka kraftigt.

"Det är exakt det som orsakade likviditetskrisen i… Silicon Valley Bank förra året", sade PBOC-företrädaren.

Regionala banker har skiftat över till statspapper med lång löptid sedan i januari till följd av problem på aktie- och fastighetsmarknaderna. Det har pressat ner statspappersräntorna till de lägsta nivåerna på decennier, men samtidigt begränsas de regionala bankernas utlåningskapacitet.

"För mindre kreditgivare är faktiskt riskabelt för dem att jaga långsiktiga (obligationer)… Om något går fel och räntan börjar stiga… kan förlusterna bli stora. Glöm inte läxan från regionala banker som SCB i USA", sade Wang Ju, chef för ränte- och valutastrategi i Kina vid BNP Paribas.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -