ASSA ABLOY
LUMIDIGM SKA KOMPLETTERA NUVARANDE TEKNIK - VD (Direkt)

2014-02-10 11:48

STOCKHOLM (Direkt) Det nyförvärvade biometriföretaget Lumidigm ska komplettera Assa Abloys nuvarande biometriska lösningar med en säkrare men dyrare teknik, "multispektral biometri".

Det säger Johan Molin, vd för Assa Abloy, i en kommentar till Nyhetsbyrån Direkt på måndagen om tanken bakom bolagsköpet.

"Man kan nästan likna det vid tredimensionellt: du kan läsa av blodådror och även ojämnheterna i fingeravtrycket. Det ger en bättre bild och högre säkerhet när identitet ska visas genom fingeravtryck", säger han om vad som lockade i amerikanska Lumidigm jämfört med Assa Abloys nuvarande utbud inom fingeravtrycksläsning.

Initialt ska Lumidigm, som gör att Assas verksamhet inom biometri ungefär fördubblas enligt Johan Molin, verka som en separat enhet, som vanligt när Assa köper bolag. På sikt är tanken att integrera det med Assa Abloys passersystem-enhet HID Global, där biometrilösningar residerar inom låskoncernen.

"Och produkterna och teknologin kommer naturligtvis att byggas in i HID:s lösningar", säger han, och tillägger att den mindre säkra lösning HID står för i dag även fortsättningsvis kommer att erbjudas.

"Våra nuvarande lösningar kostar mindre och ger lägre säkerhet. Har man många användare behöver man hög säkerhet, men med ett fåtal användare går det utmärkt med vanlig fingeravtrycksläsning", förklarar Johan Molin.

Är fingeravtrycksläsning till mobiltelefoner något ni ägnar er åt eller har planer på?

"Nej, det gör vi inte, det är inte det vi sysslar med och vi har i varje fall inga planer på det i nuvarande läge", säger Johan Molin.

Lumidigm har lägre lönsamhet än Assa Abloy, om än positiv, och en god tillväxt, kommenterar han de finansiella detaljerna i det förvärvade bolaget. Hur hög tillväxten har varit vet han inte exakt, men påpekar att bolaget är litet: Lumidigm väntas omsätta 160 miljoner kronor under 2014, att jämföra med analytikerförväntningar på ungefär 340 gånger så mycket för hela koncernen enligt SME Direkt.

Johan Molin ringer Nyhetsbyrån Direkt under en paus i en analytikerkonferens apropå fredagens bokslutsrapport. Denna var i linje med förväntningarna i fråga om omsättning och lönsamhet, men togs emot med en kursuppgång på 2,2 procent. Bland ljuspunkterna fanns en stabiliserad europeisk efterfrågan på entrésystem.

"Stämningen är god, de är nöjda förstås efter en fin rapport och ett bra år för oss", säger Johan Molin om analytikerkonferensen, och fortsätter med vad frågorna kretsar kring:

"Den givna frågan är ju hur vi ska fortsätta leverera framåt, och framför allt uttrycker många en oro för konjunkturen. Tar det fart eller tar det inte fart, det är den eviga frågan som ingen har svar på riktigt."


Martin Lindgren +46 8 5191 7920
Nyhetsbyrån Direkt



ASSA ABLOY B - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -