FED
ATT FRONTLADDA HAR FLERA POSITIVA EFFEKTER - COOK (Direkt)

2022-10-06 20:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Arbetsmarknaden är väldigt stark. Sysselsättningen studsade tillbaka snabbare efter pandemin än vid tidigare återhämtningar och har fortsatt att växa fort i år. Samtidigt är arbetslösheten på 3,7 procent fortfarande väldigt låg.

Det sade Fed-guvernören Lisa Cook, enligt en föranskrivet anförande.

Uppsägningar är vid historiskt låga nivåer, samtidigt som det är en ovanligt hög nivå av lediga jobb per arbetslös. Att antalet nya jobb sjönk i augusti kan tyda på att efterfrågan på arbetskraft dämpas, fortsatte hon.

Arbetskraftsdeltagandet har däremot återhämtat sig långsammare än väntat och har främst rört sig sidledes i år.

"Förtidspensioneringar till följd av pandemin har ännu inte vänt", uppgav hon och tillade att vissa sannolikt fortfarande är rädda för covid-19. Covid-19 fortsätter dessutom att väga på den fulla återhämtningen av arbetskraftsutbudet.

"Jag är optimistisk om att fler arbetare kommer att återvända till arbetskraften, men det finns en risk att utbudet på arbetare håller sig kvar under dess förpandeminivå", förklarade hon.

Angående inflationen sade hon att den är envis och oacceptabelt hög, samtidigt som data från de senaste månaderna visar att den fortsätter vara utbredd.

Lisa Cook är fokuserad på eftersläpningen mellan de tecken som finns på lättat pristryck och att den faktiska inflationen sjunker från sin väldigt höga nivå.

Fed-guvernören ansåg också att inflationen är hög på grund av höga råvarupriser och stark efterfrågan under pandemin, samtidigt som störningar i globala leverantörskedjor påverkade brett.

Hon menade också att ett potentiellt hot är att Ryssland minskar sina leveranser av olja senare i år när EU:s sanktioner träder i full kraft. Extrema väderförhållanden kan också störa globala leveranser av livsmedel och andra råvaror. Inhemskt kan tågstrejker belysa latenta risker som resulterar i fortsatt negativa utbudschocker.

"Den breda naturen av inflationen tyder på att den generella ekonomin är väldigt stram med begränsat utbud som fortsätter att falla kort jämfört med efterfrågan", sade hon och fortsatte med att Fed inte kan påverka utbudet. Fed har däremot, enligt Lisa Cook, stramat åt ekonomin skarpt.

Fed-guvernören fokuserar inte på några spridningseffekter av Feds åtstramande politik, utan hennes fokus ligger på centralbankens dubbla mandat.

Detta tal var det första av henne och hon diskuterade även hennes tillvägagångssätt. Enligt Lisa Cook är nyckeln att titta noggrant på data, men inte bara traditionella datakällor. Högfrekvensdata som priser på begagnade bilar och enkätsvar på leveranstider eller priser spelar också en roll.

Även andra icke-traditionella data kan hjälpa, exempelvis hjälpte data om antal reserverade bord på restauranger att uppskatta ekonomisk aktivitet under pandemin.

Fortsättningsvis sade hon att inflationen poserar ett hot på både lång och kort sikt.

Med tanke på hur envis inflationen har varit och hur stark arbetsmarknaden är, har hon stöttat de frontladdade räntehöjningarna fullt ut.

Att frontladda har flera positiva effekter, menade hon. Det sänker efterfrågan snabbare medan utbudet är begränsat, det tyglar inflationsförväntningarna och påverkar löne- och prissättningsbeteendena.

"Trots att det kommer att framkalla en viss smärta att sänka inflationen, skulle ett misslyckande att återställa prisstabiliteten nu göra det mycket svårare och smärtsammare att återställa den i framtiden."

Vid en viss tidpunkt kommer det däremot att vara lämpligt att sakta ned och undersöka effekterna av åtstramningarna på ekonomin och inflationen, sade Fed-guvernören avslutningsvis.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -