EU-TOPPMÖTE
FINLAND KAN ENSAMT FÅ OK FÖR NATO - ERDOGAN (Direkt)

2022-10-06 21:40

PRAG (Nyhetsbyrån Direkt) Finland kan ensamt få klartecken från Turkiet att gå med i Nato utan Sverige om resten av Natoländerna skulle gå med på det.

Det sade Turkiets president Recep Tayyip Erdogan vid en presskonferens på torsdagen under mötet för Europeiska politiska gemenskapen.

"Relationen mellan Finland och Turkiet är annorlunda än mellan Sverige och Turkiet. I Finland strövar inte terrorister fritt omkring på gatorna. Men i Sverige gör de det", sade han.

"Om Nato fattar ett beslut till fördel för Finland kommer vi att göra vad som krävs", fortsatte han.

Natos hållning hittills har varit att Finland och Sverige ska gå med samtidigt i försvarsorganisationen.

På en första fråga förnekade Recep Erdogan att han hade träffat statsminister Magdalena Andersson under toppmötet i Prag, tvärtemot vad hon sade.

På en annan fråga om mötet sade han att han väntade på Sveriges nye statsminister och att han inte var på plats. Däremot fanns den gamla statsministern och utrikesministern där, och att de hade ett kort möte.

"Så länge som terroristorganisationer demonstrerar på svenska gator och så länge som terrorister finns i Sveriges parlament kommer vi inte att ha en positiv position vad gäller Sverige", sade Recep Erdogan.

Under presskonferensen hotade Turkiets president också Grekland.

"Det gäller inte bara Grekland. Vilket land det än är som angriper oss ska veta att vi kan komma efter dem mitt i natten", sade han.

Samtidigt sade han att Turkiets medlemsansökan till EU måste fortsätta och att orättvisa hinder för medlemskapet måste undanröjas.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -