NORGE
FINANSINSPEKTION FÖRESLÅR STRAMARE REGLER FÖR BOLÅN (Direkt)

2022-10-03 09:47

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den norska finansinspektionen, Finanstilsynet, föreslår stramare regler för bolån, meddelar de på måndagen.

Detta mot bakgrund av bland annat en fortsatt hög skuldsättning i den norska ekonomin, där nya bolån i stor utsträckning ges till hushåll med en hög skuldsättning i förhållande till inkomst och bostadens värde, samtidigt som bostadspriserna ökat kraftigt. Detta i en miljö med stigande räntor och en väntad dämpning av ekonomin, med en "betydande" risk för stagflation, alltså samtidigt hög inflation och en vikande ekonomi.

"Enligt Finanstilsynets bedömning finns det nu en ökad risk för finansiell instabilitet jämfört med situationen när de nuvarande utlåningsreglerna fastställdes", skriver de.

De föreslår nu bland annat att den maximala gränsen för nya bolån sänks från 5 till 4,5 gånger årsinkomsten.

Vidare föreslår Finanstilsynet att utlåningsregleringen ska gälla för alla lån till hushållen, alltså även lån med en annan säkerhet än bostäder.

Flexibilitetskvoten får bolån föreslås dessutom sänkas från 10 procent (8 procent i Oslo) till 5 procent. Denna flexibilitetskvot tillåter bankerna att göra undantag för kraven på kontantinsats för en viss andel av lånen, för att kunna stötta unga och förstagångsköpare.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -