CREDIT SUISSE
OSANNOLIK KOLLAPS, "TOO BIG TO FAIL" - SWISSQUOTE (Direkt)

2022-10-03 09:38

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Den skandalomsusade banken Credit Suisse aktie handlades kraftigt ned på måndagen efter att marknadsrörelser antytt att banken är på väg mot konkurs. En kollaps är dock osannolik, enligt Swissquote-analytikern Ipek Ozkardeskaya.

Credit Suisse ska under helgen ha ringt runt till investerare och skickat brev till kunder och anställda för att försäkra intressenter att banken har en stark kapitalposition och likviditet.

Aktiens fall har nu följts av att Credit Suisses så kallade CDS:er – ett finansiellt instrument som nyttjas av investerare som en försäkring mot konkursrisk – femfaldigats i pris. Det betyder att marknaden spår en allt högre sannolikhet för att en av Schweiz största banker går i konkurs.

Det är dock ett osannolikt utfall att Credit Suisse skulle gå omkull, enligt nätbanken Swissquotes analytiker Ipek Ozkardeskaya. Banken är nämligen "too big to fail" – alltså så stor att en konkurs skulle medföra systemhotande konsekvenser och således skulle räddas till varje pris, menar hon.

Det är enligt Ipek Ozkardeskaya inte omöjligt att Credit Suisse går i teknisk konkurs, men i ett sådant läge är det mest troliga att antingen en konkurrent kliver in och köper banken eller att staten kommer till undsättning, skriver hon enligt Dow Jones i en kommentar.

En annan möjlig lösning är ett "julmirakel" där vd Ulrich Körner infriar löftet om att stärka balansräkningen på 100 dagar "så att banken kan överleva till nästa skandal".

Credit Suisse har varit involverade i en lång rad finansskandaler de senaste åren. Dessa skandaler inkluderar bland annat det kollapsade Greensill, som erbjöd leverantörskedjefinansiering och tillika kollapsade hedgefonden Archegos. Till detta kan läggas en spionhärva mot tidigare anställda, investeringsfonder som tvångsstängts, rekordhöga tradingförluster och en flodvåg av stämningar.

Bland de åtgärder som kommunicerats av Credit Suisse för att stärka kapitalstrukturen finns bland annat planer på att splittra investmentbanken i tre.

Joakim Rönning +46 8 5191 7930

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -