SAS
FÖRVÄNTAR SIG UTSPÄDNING OM ÖVER 95 PROCENT (Direkt)

2022-09-30 16:45

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) SAS konvertering av skuld till aktiekapital, samt en förväntad kapitalanskaffning om minst 9,5 miljarder kronor i nytt eget kapital, kommer sannolikt att resultera i en utspädning för befintliga SAS-aktieägare som är väsentligt större än 95 procent.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Kapitalanskaffningen görs som en del av SAS rekonstruktionsplan SAS Forward som bolaget tidigare presenterat.

SAS-Forward-planen innefattar att anskaffa minst 9,5 miljarder kronor i nytt eget kapital samt att minska eller konvertera 20 miljarder kronor i skuld till aktiekapital, något som kommer resultera i en rejäl utspädning för befintliga aktieägare.

"Med tanke på de betydande konverteringar av skuld till aktiekapital som förväntas, kombinerat med behovet av omfattande nytt eget kapital, förväntar sig bolaget för närvarande att återbäringen, om någon, för oprioriterade borgenärer (inklusive innehavare av kommersiella hybridobligationer och schweiziska obligationer) kommer att innebära en betydande nedskrivning", skriver bolaget.

SAS avser att genomföra en konkurrensutsatt kapitalanskaffningsprocess för att säkra de bästa tillgängliga villkoren för nytt eget kapital under första halvåret 2023.

Den domstolsprocess SAS har i USA strävar man efter att slutföra senast juli 2023, 12 månader från det att chapter 11-processen inleddes i juli 2022.

I februari 2022 offentliggjorde SAS transformationsplanen SAS-Forward.

Emanuel Furuholm +46 8 5191 7925

Nyhetsbyrån Direkt AB


SAS - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -