MAKRO
HÅLLPUNKTER ATT BEVAKA KOMMANDE VECKA (Direkt)

2022-09-30 14:55

MÅNDAG DEN 3 OKTOBER

====================

- Japan: Tankan 3 kv kl 1.50

Stora japanska industriföretags bedömning av konjunkturläget sjönk under andra kvartalet, men väntas ha vänt upp under det tredje.

Konsensusprognosen är en uppgång till 11, från 9 andra kvartalet. De stora industriföretagen själva spådde i den föregående rapporten att index skulle stiga till 10 under tredje kvartalet.

När det gäller stora företag i tjänstesektorn är konsensusprognosen en uppgång till 15, från 13 föregående kvartal. Företagens egen prognos inför tredje kvartalet var dock ett index på 13.

- Silf/Swedbank: industri-PMI september kl 8.30

Med undantag för januari och maj har industri-PMI sjunkit varje månad hittills i år. I januari stod index på 62,2 och i augusti preliminärt på 50,6.

Augustiutfallet var klart svagare än förväntningarna på 54,0, enligt Infronts enkät bland analytiker.

Silf/Swedbank noterade i en kommentar att nivån har noterats under det historiska snittet (54,8) fem månader i rad.

"Det visar att svensk industri följer den europeiska konjunkturavmattningen, vilket också har lett till sjunkande leveranstider och ett dämpat pristryck från leverantörsledet, sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex på Swedbank.

- USA: ISM industri-PMI september kl 16.00

Var oförändrat på 52,8 i augusti, efter att ha sjunkit de två föregående månaderna.

Samtidigt fortsatte prisindex ner mer än väntat. I mars stod det på 87,1 och i augusti på 52,5.

"Sentimentet förblev optimistiskt när det gäller efterfrågan, med fem positiva tillväxtkommentarer för varje försiktig kommentar", sade Timothy Fiore, ordförande för ISM, i en kommentar i samband med augusti-utfallet.

Han sade vidare att paneldeltagarna fortsatte att uttrycka oro över en svagare ekonomi, och knappt 20 procent av kommentarerna noterade oro för att orderböckerna minskar. Tolv procent talade om oro för stora lager.

Credit Suisse väntar sig att indexet ska falla till 51,0 i september, den lägsta nivån på många år.

"Tillverkningssektorn är inne i en utdragen svacka, och vi räknar med att ISM faller in i negativt territorium senare i år. Stramare finansiella förhållanden och förvärrat sentiment kommer att begränsa efterfrågan på varaktiga varor och på företagsinvesteringar", skriver de i ett kundbrev, och tillägger att recession på många utvecklade marknader och en skarp uppgång för dollarn kommer att vara betydande motvindar för exporten.

"Vi räknar inte med att svaghet i cykliska sektorer kommer att leda till en direkt lågkonjunktur, men en period med låg eller negativ tillväxt är trolig", enligt Credit Suisse.

De noterar att regionala undersökningar har stabiliserats, men att de flesta fortsatt är i negativt territorium eller nära noll.

Konsensusprognosen pekar mot ett fortsatt oförändrat index på 52,8.

TISDAG DEN 4 OKTOBER

====================

- USA: JOLTS lediga platser augusti kl 16.00

Antalet lediga jobb i USA steg till 11,239 miljoner i juli från uppreviderade 11,040 miljoner månaden före, enligt statistiken från det amerikanska arbetsmarknadsdepartementet.

Förväntningarna låg på 10,450 miljoner enligt Trading Economics konsensusprognos bland analytiker.

Antalet nyanställningar sjönk jämfört med månaden före och det gjorde även antalet avslutade anställningar.

- USA: industriorder augusti kl 16.00

Sjönk oväntat i juli, med 1,0%, förväntningarna låg på en ökning med 0,2%.

Orderingången sjönk både för företag som tillverkar varaktiga varor och för icke varaktiga varor.

Inför augustiutfallet förväntar sig analytiker att orderingången har ökat med 0,4%.

ONSDAG DEN 5 OKTOBER

====================

- Silf/Swedbank: tjänste-PMI september kl 8.30

Återhämtade sig i augusti, efter att ha fallit tre månader i rad.

Index steg till 59,4, från 58,1 i juli.

"Det är en överraskande stark siffra och även om trenden pekar nedåt är det fortfarande en robust tjänstekonjunktur som framträder men med ökade nedåtrisker nu när industrikonjunkturen försvagas och hushållens köpkraft urholkas", sade Jörgen Kennemar, ansvarig för analysen av inköpschefsindex, i samband med augusti-utfallet.

- USA: ISM tjänste-PMI september kl 16.00

Under både juli och augusti steg ISM inköpschefsindex för tjänstesektorn oväntat och visade i augusti den starkaste tillväxten för tjänsteaktiviteten på fyra månader.

"Baserat på kommentarer från respondenter från företagsundersökningskommittén finns det vissa förbättringar av försörjningskedjan, logistik och kostnader, men materialbristen är fortfarande en utmaning", sade Anthony Nieves, ordförande för ISM, i en kommentar till statistiken.

I september väntas tjänste-ISM ha sjunkit tillbaka till 56,5, från 56,9 i augusti.

TORSDAG DEN 6 OKTOBER

=====================

- SCB: BNP-indikator augusti kl 8.00

I juli var Sveriges BNP oförändrad jämfört med föregående månad. Jämfört med ett år tidigare ökade BNP 1,6 procent, enligt SCB:s månadsvisa BNP-indikator.

"Aktiviteten i ekonomin låg i juli kvar på nivåer i linje med föregående månad. En viss uppgång för produktionen i näringslivet hölls tillbaka av en svagare utveckling i offentliga myndigheter" sade Mattias Kain Wyatt, nationalekonom på SCB, i en kommentar.

Capital Ecopnomics tror att Sverige kommer att befinna sig i recession under andra halvåret i år och förutspår för närvarande en återhämtning under första halvåret nästa år – "men med utsikterna för euroområdet som går från dåliga till sämre, börjar detta se för optimistiskt ut", skriver de i ett kundbrev.

- Tyskland: industriorder augusti kl 8.00

Augustiutfallen kommer att visa att den nuvarande krisen alltmer påverkar den tyska tillverkningsindustrin.

Commerzbank anser att det faktum att nya order väntas ha fortsatt på sin nedåtgående trend i augusti, med en minskning med 0,5% m/m, är mindre signifikant, åtminstone på kort sikt.

"Detta beror på att de flesta företag fortfarande sitter på ett berg av ouppfyllda beställningar som de inte kan hantera på grund av brist på mellanprodukter och råvaror", skriver Commerzbank i ett kundbrev.

FREDAG DEN 7 OKTOBER

====================

- RGK: utfall statens betalningar september kl 8.00

I augusti visade statens betalningar ett överskott på 44,7 miljarder kronor, vida över Riksgäldens prognos på +28,7 miljarder kronor.

Det primära saldot blev 5,7 miljarder kronor högre än prognos, delvis beroende på lägre utbetalningar kopplat till EU-avgiften samt lägre utbetalningar från ett antal myndigheter.

Samtidigt var nettoutlåningen till myndigheterna med flera var 11,6 miljarder lägre än prognos, beroende på högre inlåning från Svenska Kraftnät.

Riksgälden prognos från i juni pekar mot ett underskott för budgetsaldot på 2,4 miljarder i september.

Swedbank gör bedömningen att inlåningen från Svenska

kraftnät innebär att budgetsaldot lär utvecklas starkare än Riksgäldens prognos.

- Tyskland: industriproduktion augusti kl 8.00

Commerzbank konstaterar att produktionen på många områden bestäms mindre av den nuvarande ordertrenden än av tillgängligheten på insatsprodukter.

"Produktionen trycks dock ned av det faktum att många varor inte längre kan tillverkas lönsamt i Tyskland på grund av den massiva ökningen av energipriserna, och därför drar företagen ner sin produktion", skriver banken.

De tillägger att tillsammans med en betydande minskning av bilproduktionen (enligt de siffror som redan finns tillgängliga från VDA), kommer detta sannolikt att ha bidragit till en betydande nedgång med 1,5% för industriproduktionen från juli.

- USA: sysselsättning september kl 14.30

Sysselsättningen utanför jordbrukssektorn i USA väntas, enligt konsensusprognosen, ha ökat med 250.000 personer i september, efter en ökning med 315.000 månaden före. Arbetslösheten väntas ha legat stilla på 3,7% och timlönerna ha ökat med 0,3%.

Credit Suisse räknar med att sysselsättningen ökade med 300.000 personer, vilket "fortfarande är långt över en uthållig takt givet befolkningens och arbetskraftens tillväxt". De räknar vidare med att arbetslösheten sjunker till 3,6 procent och att den genomsnittliga timlönen studsar upp till +0,4%, efter förra månadens nedgång.

De noterar att detta är den sista arbetsmarknadsrapporten inför FOMC:s novembermöte.

"En blygsam avmattning av sysselsättningen kommer inte räcka för att avhålla Fed från att fortsätta att aggressivt frontladda räntehöjningar – vi förväntar oss en höjning med 75 punkter i november, följt av ytterligare 50 punkter i december, vilket för upp räntorna till 4,25-4,50 procent vid årsskiftet", skriver Credit Suisse USA-ekonomer i ett kundbrev.

Capital Economics seniora USA-ekonom Andrew Hunter ligger något lägre på 275.000 nya jobb i september, men tror att en mycket brantare avmattning ser sannolik ut längre fram när Feds aggressiva räntehöjningar arbetar sig igenom ekonomin.

Han noterar att sysselsättningsindex i S&P:s globala sammanvägda PMI låg på "relativt sunda" 52,3 i september, i linje med snittet under andra halvan av 2021. Dessutom höll sig anställningsförväntningarna i NFIB:s småföretagsindex uppe.

En potentiell nedåtrisk är sysselsättningen inom utbildningsområdet, som sjönk i september 2020 och 2021 eftersom färre lärare kom tillbaka för det nya läsåret.

Andrew Hunter noterar vidare att uppgången i arbetslösheten till 3,7% i augusti helt drevs av en ökning av arbetskraften, men det finns liten anledning att förvänta sig att den senare skulle markera början på en ihållande acceleration. Därför väntar Capital Economics att arbetslösheten har sjunkit tillbaka till 3,6% förra månaden, som tror att det inte skulle lindra Feds oro över att arbetsmarknaden är "ur balans".

"Men andra indikatorer tyder på att arbetsmarknadsförhållandena, även om de fortfarande är mycket strama, börjar svalna", skriver Andrew Hunter.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -