På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR UPP, STARKARE DOLLAR (Direkt)

2022-08-19 06:35

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna handlas på lite högre nivåer på fredagen, där den tioåriga statsobligationen stigit till 2,91 procent. Asienbörserna är trevande i veckans avslutande handel, medan dollarn stärkts.

EUR/USD fortsätter en förnyad resa mot och kanske under paritet, där paret befann sig en kort period i mitten av juli. Dollarindex är upp till 107,70.

Dollarn har tagit intryck av Fed-ledamöter gjort klart att de har mer jobb att göra och rört sig uppåt.

"Det är svårt att hänvisa europeisk valutasvaghet till specifika nyheter, även om det finns argument för mer svaghet utifrån relativa tillväxtnivåer vilket varit mycket uppenbart de senaste veckorna", skrev Ray Attrill på National Australia Bank i en kommentar enligt Reuters.

Fed-chefen i St Louis, James Bullard, sade att han överväger att stödja en 75-punktershöjning vid nästa Fed-möte i september.

"Vi bör fortsätta att snabbt gå till en nivå av styrräntan som kommer att sätta ett betydande tryck nedåt på inflationen. Jag förstår inte riktigt varför man skulle vilja dra ut på räntehöjningarna in i nästa år", sade han enligt Wall Street Journal.

Han ville inte säga om inflationen har nått toppen, men hoppas att det värsta av inflationsuppgången har passerat.

Bullard ses som en av de mer hökaktiga i FOMC, men även andra Fed-ledamöter har betonat vikten av att fortsätta agera ihärdigt mot det höga pristrycket.

"Det är bråttom att få ned inflationen. Vi måste få ned efterfrågan" genom att höja räntan, sade Fed-chefen i Minneapolis, Neel Kashkari.

Han konstaterade att ekonomiska fundamenta är bra, men att han inte vet om de kan lyckas få inflationen under kontroll utan att skicka in ekonomin i en recession.

Esther George, Fed-chef i Kansas City, sade att marknaderna kanske haft en alltför optimistisk syn om att inflationen toppat och att takten i räntehöjningarna skulle börja sakta in. Det är fortsatt en öppen fråga hur snabbt och till vilken slutpunkt de ska höja räntan.

Yenen har tappat till 136:30 mot dollarn. Japans KPI-inflation steg till 2,6 procent i juli från 2,4 procent i juni, medan kärninflationen steg till 2,4 procent, i linje med förväntningarna.

I Storbritannien sjönk konsumentförtroendet (GfK) till rekordlåga -44 i augusti, från -41 i juli.

Linda Ellett, chef för konsumentmarknader på KPMG, sade att nedgången i förtroendet sannolikt kommer att dämpa detaljhandeln snart även om utfallen har hållits uppe relativt väl hittills.

"En omfattande neddragning av förmågan att konsumera kommer att leda till en nedgång i efterfrågan och förändra köpbeteendet, vilket kommer att påverka såväl 'high street' som den bredare ekonomin", sade hon enligt Financial Times.

Juliförsäljningen i detaljhandeln publiceras klockan 8 på fredagen. Annars är agendan begränsad, med tyskt PPI som en av få punkter.

       fredag kl 6.30 (torsdag kl 16.15)
      ===================================
USD/SEK  10:5256 (10:4810) EUR/USD  1:0070 (1:0120)
EUR/SEK  10:6058 (10:6055) USD/JPY  136:29 (135:04)
Jp obl 2   -0,09  (-0,09) Jp obl 10  0,20  (0,20)
Ty obl 2   0,75   (0,72) Ty obl 10  1,10  (1,07)
US obl 2   3,23   (3,22) US obl 10  2,91  (2,85)

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -