På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

DNB Grønt Norden ökade 9,43 procent i juli - ökat i Ørsted, Nibe och Beijer Ref (Finwire)

2022-08-19 15:01

Fonden DNB Grønt Norden steg 9,43 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 9,07 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 13,30 procent och är därmed sämre än index som har minskat 11,17 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Den breda nordiska marknaden steg rejält under månaden. Detta då investerare reagerade med att bli mer riskbenägna efter den amerikanska centralbankens mindre aggressiva signaler under senaste räntemötet.

För fonden kom de positiva effekterna framförallt från fondens aktieval. På sektornivå kom det negativa bidrag från fondens exponering mot telekommunikation och finans. Samtidigt gynnades den relativa avkastningen från fondens undervikt mot material och kapitalvaror.

Fonden gynnades rejält av sin övervikt mot Nibe, NKT och Otovo. Negativa bidrag kom från Mowi och Telia.

Framöver ser förvaltaren en risk för ytterligare negativa effekter från högre inflation och räntor. Förvaltaren förväntar sig svagare ekonomisk data under hösten vilket gör att man betonar vikten av sina defensiva innehav i portföljen.

Gällande fondens aktivitet har man minskat sina positioner i Nordea och Swedbank. Istället har man ökat i Ørsted, Nibe och Beijer Ref.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, Ørsted och Nordea med portföljvikter om 9,54, 6,26 respektive 6,02 procent.

DNB Grønt Norden, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 9,43
Index MM, förändring i procent 9,07
Fond i år, förändring i procent -13,30
Index i år, förändring i procent -11,17

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

DNB Grönt Norden - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -