På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Asiatiska utvecklingsbanken kan upphöra med nya lån till Kina om några år - Nikkei (Finwire)

2022-08-19 15:07

Asiatiska utvecklingsbanken (ADB) ska överväga att upphöra med nya lån till Kina, frågan ska tas upp redan nästa år. Det sade ordförande för den multilaterala långivaren till Nikkei Asia.

"Vi vill inleda vår diskussion nästa år om huruvida Kina kan avsluta nya lån från ADB", sade president Masatsugu Asakawa i en intervju.

Kinas ekonomi har vuxit kraftigt. Landet är nu världens näst största ekonomi och vissa menar på att landet inte längre behöver ekonomiskt stöd från andra länder.

ADB planerar att ge Kina upp till 7,5 miljarder dollar i finansiering mellan 2021 och 2025. Det är en minskning med 9 miljarder dollar från åren 2016 till 2020. Banken överväger nu om de ska sluta ge krediter till landet efter 2025.

ADB ger lån till länder som uppfyller vissa kriterier, exempelvis att bruttonationalinkomsten är 7 455 dollar per person eller lägre. Kina är redan över detta kriteriet. ADB ska bedöma om Kina fortfarande uppfyller de andra kriterierna.

I fjol uppgick Kinas saldo av ADB-lån till cirka 19,6 miljarder dollar.

Max Kaing
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -