RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR NED, NORGES BANK HÖJDE 50 PKT (Direkt)

2022-08-18 16:15

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade små nettoförändringar på torsdagen, USA-räntorna sjönk i korta änden medan dollarn stärktes. Norges Bank följde trenden och slog till med en ny "dubbelhöjning".

Inflationstakten i euroområdet steg till 8,9 procent i juli jämfört med 8,6 procent i juni. Kärninflationen steg till 4,0 procent från 3,7 procent, båda i linje med de preliminära utfallen.

"Då inflationen inte visar några tecken på att kylas av på kort sikt så väntar vi oss en ny höjning med 50 punkter i september från ECB trots de försvagade tillväxtutsikterna", skrev Oxford Economics i en kommentar.

Isabel Scnhabel, ledamot i ECB-direktionen, bröt sommartystnaden och sade i en Reuters-intervju att inflationsutsikterna inte har förbättrats sedan de höjde med 50 punkter i juli. Inte ens en recession skulle i sig vara tillräckligt för att dämpa inflationstrycket.

"I juli höjde vi med 50 punkter eftersom vi var bekymrade över inflationsutsikterna. Den oro vi kände i juli har inte lättat… jag tror inte att utsikterna har förändrats i grunden", sade hon.

Inflationstrycket kan stiga ytterligare och stanna kvar längre, och det kommer att ta tid att få ned inflationen till 2 procent, sade hon.

Marknaderna prisar in mer än 50 punkter i september.

"ECB har mycket förlorad mark att återta, men de kommer att skälla mer än bitas eftersom de hämmas av TPI, om lånekostnaderna stiger för mycket alltför snabbt, så kan det leda till en skuldkris", sade David Madden på Equiti Capital till Reuters.

TPI är det nylanserade ECB-instrumentet för att vid behov förhindra omotiverade räntespreadar i euroområdet.

Norges Bank höjde sin styrränta med 50 punkter till 1,75 procent, vilket var som väntat. Den norska kronan stärktes 6 öre mot euron under dagen.

Centralbanken konstaterade att inflationen har varit högre än väntat och ligger klart över målet och att prisökningarna är breda. Det är hög aktivitet och lite ledig kapacitet i ekonomin samtidigt som arbetslösheten är låg.

"Det finns behov av en klart högre ränta för att dämpa trycket i norsk ekonomi och få ned inflationen mot målet", sade centralbankschef Ida Wolden Bache, och tillade att hon ser en ny höjning i september.

Handelsbanken noterade att Norges Bank återigen frontladdar sina planerade höjningar, och det finns en uppenbar risk att de höjer med 50 punkter igen i september.

Men på grund av lägre globala tillväxtutsikter och lägre internationella ränteförväntningar, och inte minst en del oroväckande signaler från de norska hushållen, så tror de ändå att slutpunkten blir lägre än vad som signalerats av Norges Bank.

"Vi behåller vår syn att styrräntan kommer att toppa på 2,75 procent, medan Norges Bank signalerat en topp nästa sommar på 3,0-3,25 procent", skrev Handelsbanken.

För svensk del prisar marknaden in en dryg 75-punktershöjning i september. Svenska räntor steg någon punkt på torsdagen, medan kronan stärktes tappade 10 öre till 10:48 mot dollarn.

Finansminister Mikael Damberg presenterade regeringens syn på konjunkturen, och de ser nu lägre tillväxt, hög inflation och svagt stigande arbetslöshet.

Framförallt en dämpad konsumtion från hushållen gör att BNP-prognosen för nästa år revideras ned till +0,4 procent från +1,1 procent i juni. Läget är osäkert men regeringen ser ändå ett budgetutrymme på 30 miljarder kronor för nästa år.

USA-räntorna sjönk i korta änden efter Fed-protokollet på onsdagen, som i viss mån tolkades mjukt med hänvisning till ökat databeroende.

SEB skrev att vi därefter fått såväl ett lågt KPI-utfall som en stark jobbrapport som komplicerar bilden för Fed.

"Protokollet visar att Fed står inför en svår balansakt mellan ytterligare uppåtrisker för inflationen på kort sikt, och långsiktiga nedåtrisker för tillväxten och en försenad respons i inflationen", skrev SEB.

Ledamöterna såg generellt ett behov av att dra upp räntan till restriktiv nivå för att positionera sig att kunna svara på nya uppåtrisker för inflationen och risken för att inflationsförväntningarna blir mer inbäddade.

"Men många ledamöter såg också en risk för att Fed skulle strama åt för mycket givet den långa eftersläpningen i de penningpolitiska effekterna på ekonomin. Detta stödjer ett mer databeroende angreppssätt", skrev SEB.

Frågan om hur mycket Fed kommer att behöva höja och hur länge kommer att bero på hur snabbt tillväxten och arbetsmarknaden bromsar in under andra halvåret. De lutar fortsatt åt att Fed höjer med 50 punkter i september och att räntan ligger på 3,25-3,50 procent vid årsskiftet.

USA-data på torsdagen visade lite starkare utveckling än väntat. Philadelphia Fed index steg till 6,2 från -12,3, och bland annat steg index över nya order och sysselsättning.

Nyanmälda arbetslösa sjönk till 250.000 med fyraveckorssnittet ned. Försäljningen av befintliga bostäder fortsatte däremot sjunka i juli.

Vid svensk stängning på torsdagen handlades den tioåriga statsobligationen på 2,85 procent, 4 punkter ned från onsdag samma tid. Tvååringen var ned 12 punkter till 3,22 procent.

Mikael Sandbladh +46 8 5191 7933

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -