POLITIK
EXTREMVÄDER BIDRAR TILL OPINIONSLYFT – BOLUND (MP) (Direkt)

2022-08-18 09:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Sommarens extremväder och torka bidrar till att locka fler väljare till Miljöpartiet. En fördubbling av stödet sedan förra valet 2018 är inom räckhåll.

Det säger Per Bolund, Miljöpartiets språkrör, i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Enligt honom är det inte stödröster från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet som ligger bakom den senaste tidens opinionslyft över riksdagsspärren.

"Jag tror inte att det är stödröster. Det märker vi också när vi frågar folk. Man är besviken på det parti som man har stött tidigare för att de inte för en tillräckligt aktiv miljö- och klimatpolitik. Det är många som ser att klimatkrisen nu börjar påverka oss i vår vardag, i vår ekonomi med allt mer extremt väder, värmeböljor, värsta torkan i Europa på 500 år och som också påverkar matproduktionen och matpriserna", säger Bolund.

När Per Bolund tillträdde som språkrör sade han vid en träff med riksdagsjournalisterna att han siktade på att Miljöpartiet skulle få ett väljarstöd på 15 procent, nu ser han detta som ett långsiktigt mål.

"Jag sade när jag blev vald till språkrör att jag trodde att vi skulle kunna fördubbla vårt stöd i valet, och det står jag fast vid", säger han. I valet 2018 fick MP 4,4 procent av rösterna och i Novus väljarbarometer på torsdagen samlar partiet 4,5 av stödet.

Per Bolund välkomnar Socialdemokraternas förslag om ett högkostnadsskydd för elpriserna, som beräknas ge totalt 60 miljarder kronor till hushåll och företag.

"Vi tycker ju att hushållen behöver hjälp, det här är ju en situation som ingen hade kunnat förutspå och som beror på Putins krig i Ukraina och de dramatiska effekter det fått på gaspriserna och därmed också elpriserna i Europa", säger han.

MP tycker dock att en del av pengarna bör gå till att hjälpa hushållen att effektivisera sin energianvändning, så att hjälpen inte bara är tillfällig utan blir permanent.

"Den allra största nyttan får ju resurserna om man hjälper hushållen långsiktigt och inte bara lägger plåster på ett öppet sår. Jag skulle ju själv vara otroligt orolig om jag var husägare med direktverkande elvärme och beroende av statliga stöd varje vinter", säger han.

Språkröret vidhåller att Miljöpartiet inte har något ansvar i dagens rekordhöga elpriser, utan säger att det inte brukar vara en bra lösning för att få låga priser att hålla liv i gammal olönsam teknik.

Han upprepar att Sverige har större elöverskott än någonsin och också under längre tider än tidigare.

Enligt Per Bolund är det stora bekymret nu att vi har borgerliga kommunpolitiker som stoppar enormt mycket vindkraftsprojekt – "det är ett stort hot mot elsäkerheten". storskalig vindkraftsproduktion i elområde fyra skulle kunna "pressa priserna på ett dramatiskt sätt".

Samtidigt tycker Miljöpartiet att Socialdemokraternas klimatpolitik inte räcker för att de ska kunna ställa sig bakom dem som regeringsparti.

Miljöpartiet vill ha 100 miljarder kronor i klimatinvesteringar varje år, det krävs en uppskalning som språkröret tror att S inte har förstått.

"De har inte förstått utmaningen och därför behövs det ett grönt parti, Miljöpartiet, som kan ligga på", enligt Bolund.

Han säger att det i dag bara är ett parti i Sverige som vill minska utsläppen i landet "här och nu", Miljöpartiet, medan sju av åtta partier "aktivt vill förvärra klimatkrisen genom att subventionera fossila bränslen. Det kommer att skada långsiktigt".

En regering som vill ha MP:s stöd måste minska utsläppen i tillräckligt snabb takt.

"Det kommer vi inte att vika från", säger språkröret.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -