På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

DAMBERG
PÅ VÄG IN I LÅGKONJUNKTUR, FÅR EJ ELDA PÅ INFLATION (Direkt)

2022-08-18 15:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stigande inflation och räntor får den svenska ekonomin att bromsa in och Sverige går nu mot en lågkonjunktur. Det är viktigt att inte elda på inflationen ytterligare och här måste alla ta sitt ansvar.

Det sade finansminister Mikael Damberg vid en pressträff på torsdagen där han presenterade regeringens nya prognoser.

"Vi ser en konjunkturnedgång för svensk ekonomi, med lägre tillväxt, hög inflation och en förhöjd arbetslöshet", sade han.

Sverige är på väg in i en lågkonjunktur 2023, men den bedöms inte bli lika djup som tidigare lågkonjunkturer under 2000-talet. Det finns dock en stor osäkerhet, påpekade finansministern.

Inflationen väntas nu bli högre än regeringen tidigare räknat med, men fortsatt falla tillbaka under 2023, även om det också här finns stora osäkerheter. Mikael Damberg sade att arbetsmarknadens parter måste ta ansvar för lönebildningen samtidigt som företag inte ska höja sina priser mer än vad som är motiverat.

"Det är inte läge för det nu. Då riskerar vi att få en högre inflation och högre räntor som skulle drabba både företag och hushåll", sade han.

Politiska partier har också ett ansvar för att inte inflationen, och därmed också räntorna, ska stiga ännu mer.

"I dag får inte finanspolitiken elda på inflationen", sade Mikael Damberg.

Regeringen ser ett reformutrymme på 30 miljarder kronor nästa år, men det är ett osäkert läge, påpekade finansministern återigen, och han sade att finanspolitiken måste vara välavvägd.

"Finanspolitiken kommer att spela en viktig roll för hur vi tar oss an konjunkturnedgången och de utmaningar som Sverige står inför", sade han.

Regeringen har, liksom andra prognosmakare, reviderat ned prognoserna för nästa år och räknar nu med en BNP-tillväxt 2023 på endast 0,4 procent. Prognosen för i år har reviderats upp till 2,3 procent, efter det oväntat starka BNP-utfallet för det andra kvartalet.

"Det är framför allt en svag utveckling för hushållens konsumtion som tynger tillväxten, men även investeringarna dämpas och prognosen för exporten har reviderats ned", sade Mikael Damberg.

Han sade vidare att utsikterna för arbetsmarknaden är goda i närtid, men dämpas framöver när konjunkturen viker ned. Arbetslösheten väntas snart bottna och stiga under 2023.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -