TEKNIKFÖRETAGEN
TAL OM KOMPENSATION HELT FELTÄNKT – KINNWALL (Direkt)

2022-08-17 11:33

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Att löneavtalen 2023 ska kunna ge arbetstagarna någon slags kompensation för den höga inflationen är helt feltänkt. Inflation är ingen faktor i den svenska lönebildningsmodellen och företagen har inget att kompensera eftersom de också drabbas av ökade kostnader.

Det säger Teknikföretagens chefekonom Mats Kinnwall till Nyhetsbyrån Direkt.

"Talet om kompensation är väldigt konstigt. Det står inget i industriavtalet om att löntagarna ska kompenseras för inflation och hela resonemanget om kompensation är felaktigt. Vi har haft en global utbudschock som pressat upp kostnaderna för såväl företag som löntagare. Det är inte så att företagen på något sätt gynnats, tvärtom pressas nu vinstmarginalerna", säger han.

För att diskussionen om kompensation ska vara giltig skulle det enligt honom kräva att arbetsgivarna gynnats på arbetstagarnas bekostnad och därmed ha något att kompensera med och för.

"Men det är en helt felaktig beskrivning av verkligheten. Varför ska företag som drabbats av kraftiga kostnadsökningar som lök på laxen också kompensera löntagarna? Den enda part som möjligen gynnats är staten, som får ökade skatteintäkter när energipriserna rusar", säger Mats Kinnwall.

I Konjunkturinstitutets konjunkturbarometer har det öppnats upp ett rekordstort gap mellan hushåll som aldrig varit dystrare och företag som bedömer att läget är starkare än normalt. Detta har fått många att dra slutsatsen att företagen lyckas föra ökade kostnader vidare till konsumenterna, vilket även stöds av att företagen i samma KI-barometer är ovanligt nöjda med sin lönsamhet. Mats Kinnwall håller inte med:

"De här barometrarna är rätt skruvade på grund av alla leverensstörningar. Vi ser också i delårsrapporterna att omsättningen är stark, tack vare att priserna stigit. Men kostnaderna har ökat ännu mer och vinstmarginalerna pressas. Företagen i teknikindustrin har inte lyckats föra vidare alla kostnader", säger han.

Han återkommer också till att den svenska lönebildningsmodellen, med ett industriavtal som blir normerande för resten av arbetsmarknaden, inte handlar om att kompensera för inflation.

"Fundamentet i modellen är ett långsiktigt åtagande om att förbättra den internationella konkurrenskraften, vilket ska kunna ge en god löneutveckling. Tillfälliga chocker i reallöner och vinster ska inte ligga till grund för löneavtalen. I många år var inflationen lägre än inflationsmålet och arbetstagarna, som utgick från inflationsmålet, fick därmed betydligt större reallöneökningar än om inflationen blivit 2 procent. Då blir det väldigt svårt att säga att ett år med fallande reallöner ska kompenseras", säger Mats Kinnwall.

Därmed blir det för löntagarna att tugga sig igenom en period med fallande reallöner.

"Nästa gång kanske det blir en deflationschock, då kommer inte arbetsgivarsidan att kräva kompensation åt andra hållet. Det viktiga är att hålla fast vid de långsiktiga institutionerna, så de inte urholkas. Det finns ingen som önskar en god reallöneutveckling mer än jag, givet att den baseras på en god produktivitetsutveckling och ett konkurrenskraftigt näringsliv", säger Mats Kinnwall.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -