På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Didner & Gerge Global ökade 7,5 procent i juli - stark återhämtning på världens börser (Finwire)

2022-08-17 11:53

Fonden Didner & Gerge Global steg 7,5 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 6,4 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 1,0 procent och är därmed bättre än index som har minskat 3,8 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarduon bestående av Henrik Andersson och Lars Johansson.

Inledningsvis skriver förvaltarduon att världens börser, efter en lång tids pessimism, åter vände uppåt i juli. Förvaltarduon menar att inga orsaker till börsrallyt behövs, utan de pekar på psykologi samt kvantstyrda tradingprogram, plus att bolagen presenterade sina kvartalsrapporter.

Enligt förvaltarduon var den sammanlagda bilden att många företag fortsätter gå väldigt bra. Förvaltarduon menar att förvalta pengar är som ett maratonlopp och att de under lång tid försökt satsa på företagslöpare som kan hantera en lågkonjunktur, breda som smala.

Förvaltarduon skriver att de är ödmjuka till att de i vissa fall kan gjort missbedömningar om vissa innehavs motståndskraft men att de vidmakthåller ett extra öppet sinne i nuvarande investeringsera.

De sektorer som gick starkast under månaden var de segment som tappat mest i nedgångsfasen. De största bidragsgivarna kom från USA generellt och teknologisektorn där Fiserv gick starkt bland annat. Därtill gick miljö- och energiteknik starkt där Shoals och Ameresco gick starkt.

De svagaste innehaven blev istället fondens minsta innehav, Ping An Healthcare & Technology men även Eurofins Scientific och Prudential Plc.

Inga större förändringar skedde i fonden under månaden.

Fondens geografiska exponering var störst mot USA på 47,2 procent, följt av Kanada och Danmark dit 21,9 respektive 6,1 procent var allokerat.

Störst sektorexponering hade fonden mot hälsovård på 26,2 procent, följt av bank & finans samt teknologi med vikter om 23,6 och 20,2 procent.

Största enskilda innehav vid månadsskiftet var Fairfax Financial Holdings, Centene och Fiserv med portföljvikter om 6,2, 4,9 respektive 4,7 procent.

Didner & Gerge Global, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 7,5
Index MM, förändring i procent 6,4
Fond i år, förändring i procent -1,0
Index i år, förändring i procent -3,8

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Didner & Gerge Global - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -