På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

World xFund Allocation ökade 1,13 procent i juli - sålt Boliden (Finwire)

2022-08-15 10:35

Fonden World xFund Allocation steg 1,13 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,58 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Anders R Hjorth.

Inledningsvis skriver förvaltaren att juli varit en positiv månad för fonden såväl som för aktiemarknaden i stort där till exempel Stockholmsbörsen var uppe 8,53 procent. Många bolag gick starkt efter kvartalsrapporterna, däribland portföljbolaget OX2 visade på ett stort resultatlyft såväl som ökad omsättning.

Främsta bidragsgivarna under månaden var Verbio Vereinigte, OX2 och Apple. I den negativa vågskålen fanns 4C Group, Procter & Gamble samt K&S.

Gällande fondens aktivitet skriver förvaltaren att man köpt i Nordea och Camurus samtidigt som man sålt Boliden. På räntesidan köpte man FRN från Castellum. Aktieexponeringen var 44 procent vid månadsskiftet.

"Mycket står och väger just nu. Är man optimistiskt lagd, tar man fasta på att det finns tecken på att vi just nu ser toppen på inflationstillväxten. Den mer pessimistiskt lagda väljer troligen att fokusera på att vi är på väg in i en recession. Det paradoxala är dock att om vi ser en svagare ekonomi, vilket vi med stor sannolikhet kommer att göra, betyder det att räntorna faller, vilket är positivt för aktiemarknaden. De närmaste månaderna kommer sannolikt att visa vägen för den mer långsiktiga utvecklingen", skriver förvaltaren.

Gällande fondens geografiska exponering var Sverige och USA största regionerna med 53,10 respektive 17,16 procent. Vad gäller sektorfördelningen var exponeringen störst mot räntebärande tillgångar följt av hälsovård och material med exponeringar om cirka 38, 18 och 8 procent vardera.

Största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet Novo Nordisk, Eli Lilly och Rikshem obligation med portföljvikter om 6,51, 6,08 respektive 4,76 procent.

World xFund Allocation, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 1,13
Fond i år, förändring i procent -16,58

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

World xFund Allocation A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -