På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Arden xFund ökade 0,74 procent i juli - sålt Apple (Finwire)

2022-08-15 10:41

Fonden Arden xFund steg 0,74 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 19,05 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Anders R Hjorth..

Inledningsvis skriver förvaltaren att aktiemarknaden under juli bjöd på positiva siffror där Stockholmsbörsen (OMXS30) för exempel var uppe med 8,53 medan Världsindex (W1DOW) var uppe med 6,74 procent.

Vad gäller fondens utveckling, stod OX2, SSAB och Novo Nordisk för de största bidragen under juli. I den negativa vågskålen fanns istället 4C Group, Procter & Gamble och K&S.

"Ett av fondens portföljbolag OX2 rapporterade ett kraftigt resultatlyft och omsättningsökning för det andra kvartalet vilket fick aktien att rusa med närmare 18 procent", skriver förvaltaren.

De portföljförändringar som gjorts under månaden består i att fonden har köpt Nordea och Camurus samtidigt som man sålt Apple. Fondens aktieexponering var 39 procent i slutet av månaden.

"Mycket står och väger just nu. Är man optimistiskt lagd, tar man fasta på att det finns tecken på att vi just nu ser toppen på inflationstillväxten. Den mer pessimistiskt lagda väljer troligen att fokusera på att vi är på väg in i en recession. Det paradoxala är dock att om vi ser en svagare ekonomi, vilket vi med stor sannolikhet kommer att göra, betyder det att räntorna faller, vilket är positivt för aktiemarknaden. De närmaste månaderna kommer sannolikt att visa vägen för den mer långsiktiga utvecklingen", skriver förvaltaren.

Den geografiska exponering var störst mot Sverige följt av USA med en allokering om 63,55 procent respektive 8,11 procent. Gällande sektorfördelningen var exponeringen störst mot räntebärande tillgångar följt av hälsovård och sällanköpsvaror med cirka 45, 15 respektive 9 procent.

Största innehavet i fondens portfölj var vid månadsskiftet räntepapper från Nordea Bank med en portföljvikt om 6,36 procent.

Arden xFund, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 0,74
Fond i år, förändring i procent -19,05

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Arden xFund - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -