På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Aktie-Ansvar Europa ökade 3,1 procent i juli - Ashtead, Atlas Copco och DSV främsta bidragsgivare (Finwire)

2022-08-15 12:39

Fonden Aktie-Ansvar Europa steg 3,1 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 4,5 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,3 procent och är därmed sämre än index som har minskat 8,2 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltaren Lars-Erik Lundgren.

Initialt skriver förvaltaren att juli varit en stark månad på aktiemarknaden på grund av en nyvunnen optimism där marknaden börjat ana att inflationstoppen är nådd. FED höjde under juli återigen räntan med 75 punkter samtidigt som ECB höjde räntan med 50 punkter för första gången på drygt tio år.

"Paradoxalt har de sjunkande långräntorna lett till en kraftig börsrekyl trots den allmänna uppfattningen om en stundande lågkonjunktur. Bakom uppgången ligger förhoppningar om att FED ska ändra inriktning och börja prata om stimulanser igen. Även tidigare månaders kraftiga nedgång bidrog till börsrekylen", skriver förvaltaren.

Gällande aktiviteten i fonden stod Fresenius, ASML och ACS för de största köpen under månaden.

Främsta bidragsgivare under juli var Ashtead, Atlas Copco och DSV. I den negativa vågskålen fanns Grifols, Telenet och Fresenius.

Framöver menar förvaltaren att fokuset kommer vara mer orienterat kring makrodata än normalt. FED:s Jerome Powell antydde under den senaste presskonferensen att kommande data kommer spela större roll än vanligt vid beslut om nya åtgärder.

"Vi är optimistiska och tror att inflationstoppen kan vara nådd men för Europa är naturligtvis krigets utveckling av största betydelse. Värderingen på de europeiska börserna är nu den lägsta
på länge vilket ger oss förhoppningar om en god börsutveckling framöver", avslutar Lundgren.

Största innehav vid utgången månad var ASML, Atlas Copco och Ashtead med portföljvikter om 3,92, 3,80 respektive 3,80 procent.

Aktie-Ansvar Europa, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 3,1
Index MM, förändring i procent 4,5
Fond i år, förändring i procent -16,3
Index i år, förändring i procent -8,2

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Aktie-Ansvar Europa - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -