På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Ungdomsarbetslösheten sjunker i Sverige (Finwire)

2022-08-11 13:32

Sysselsättningsgraden är högre än innan pandemin och arbetslösheten har minskat tydligt där ungdomsarbetslösheten minskar mest. Det skriver Arbetsdepartementet i ett pressmeddelande.

Antalet inskriva arbetslösa ungdomar vid Arbetsförmedlingen har minskat med 30 procent från juni i år på årsbasis. 9,6 procent, var inskrivna i juni 2021 men har minskat till 7,5 procent i juni i år, vilket är den lägsta siffran sedan 2008.

Minskningen i ungdomsarbetslösheten sker framför allt bland dem som har minst en gymnasieutbildning. Av de ungdomar som är arbetslösa består 43 procent av personer som saknar en färdig gymnasieutbildning.

Andelen av de unga som varken jobbar eller är i utbildning, så kallade NEET, uppgick till 6 procent i juni.

"Vi har en mycket positiv utveckling på svensk arbetsmarknad där arbetslösheten fortsätter att minska på bred front och över hela landet. Vi ser att branscher där många unga arbetar, såsom besöksnäringen, restaurangbranschen och handeln har återhämtat sig med kraft efter pandemin och suget efter arbetskraft är stort", säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark.

Marcus Lindgren
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -