Norron Sustainable Premium ökade 1,89 procent i juli - Heimstaden Bostad bidrog starkt positivt (Finwire)

2022-08-11 13:23

Fonden Norron Sustainable Premium steg 1,89 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 6,76 procent. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarteamet bestående av Peter Werleus, Jan Törnstrand, Joachim Sverre och Clara Hamren.

Inledningsvis skriver förvaltarna att juli varit en stark månad. Vidare kommenterar man inflationen och centralbankernas räntehöjningar. ECB gjorde under månaden sin första räntehöjning om 50 punkter samtidigt som FED återigen höjde räntan med 75 punkter.

"Kraftiga nedgångar i långa statsobligationer (räntenivån) i USA, Europa och Sverige under juli med mellan 50–70 baspunkter. Globala räntor, framför allt långa löptider har gått ned kraftigt senaste månaden så den långsiktiga strategi som fonden har att byta high yield rörlig ränta till investment grade fast ränta kommer fonden att avvakta med ett tag nu" skriver förvaltarna.

Fondens yield minskade till 8,6 procent från 9,4 under månaden. Både kreditdurationen och räntedurationen var stabila under juli på 2,8 respektive 1,8 år. Framåt har man för avsikt att ersätta kreditratingrisk med ränterisk.

Positiva bidrag till fonden kom från Heimstaden Bostad, Balder och Castellum. I den negativa vågskålen återfanns Bico och Oriflame.

"Vi förstår inte Oriflames prissättning alls. Bolaget har nu avvecklat sin verksamhet i Ryssland, men det stod för 20 procent av försäljningen. Obligationen värderas nu till 55 procent, vilket är långsiktigt fel tycker vi", skriver förvaltarna.

Vad gäller portföljförändringar har man köpt Sampo T2, SEB AT1 samt Telia förlagslån.

Stadshypotek, Nordea Hypotek och Volvo Treasury var vid månadens slut fondens största innehav med portföljvikter om 2,99, 2,94 respektive 2,60 procent.

Norron Sustainable Premium, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 1,89
Fond i år, förändring i procent -6,76

Tove Linder
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Norron Sustainable Pre... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -