På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
OLJEBOLAG OCH WALT DISNEY I TOPP, S&P 500 -0,1% (Direkt)

2022-08-11 22:11

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börsernas inledande muntra humör sågs svalna av under kvällens gång och vid torsdagens börsstängning hade två av tre huvudindex vänt till rött territorium.

Dow Jones industriindex stängde på plus 0,1 procent till 33.337 medan Nasdaqs tekniktunga kompositindex sjönk 0,6 procent till 12.780. Det breda S&P 500 handlades ned 0,1 procent till 4.207, motsvarande en nedgång om 0,6 procent räknat från Stockholmsbörsens stängning.

Torsdagens något svagare riskaptit kommer efter tydliga uppgångar på onsdagen då S&P 500 stängde på dagshögsta nivåer efter ett oväntat lågt inflationsutfall för juli. Fed-ledamöter har därefter kommunicerat att inflationen inte kan ses som besegrad och att det troligtvis finns mer penningpolitiska åtstramningar att göra.

"Inflationsstatistiken visade också att både tjänste- och varupriser bidrog till nedåtöverraskningen och sammantaget talar siffran att Fed kommer att nöja sig med en 50-punktershöjning på septembermötet. Man hinner visserligen få ytterligare en inflationssiffra innan dess men håller signalerna om avtagande varuinflation i sig så borde Fed utan oro kunna dra ned på höjningstakten", kommenterade SEB i ett marknadsbrev.

Sektorsvis var energi klart starkast, vars sektorindex inom S&P 500 stärktes med 3,1 procent. Bolag som Devon Energy och Occidental Petroleum visade uppgångar på 7,3 respektive 4,5 procent. Även banksektorn gick starkt, och var upp 1,0 procent. Sektorn som tydligt underpresterade var hälsovård, med bolag som Unitedhealth Group ned 0,9 procent. Johnson & Johnson och Pfizer tappade samtidigt 2,1 respektive 3,3 procent.

Walt Disney noterades i toppen av Dow Jones industriindex, med en uppgång på 4,7 procent som kom efter en stark delårsrapport som publicerades på onsdagskvällen efter börsstängning. Det justerade resultatet per aktie uppgick till 1:09 dollar i det gånga kvartalet, bättre än väntade 0:99 dollar. Antalet Disney+-prenumeranter uppgick till 152 miljoner, motsvarande en ökning om 31 procent jämfört med motsvarande period i fjol.

Starkt gick det även för klädmärket Canada Goose som steg 1,8 procent efter att ha redovisat en mindre förlust än väntat samtidigt som försäljningen överraskade positivt. Bidragande var bland annat en omsättningstillväxt på 75 procent i Nordamerika.

Åt motsatt håll gick däremot högtalarbolaget Sonos, vars rapport inte levde upp till marknadens förväntningar samtidigt som helårsprognosen sänktes. Vidare uppgav Vd Patrick Spence att de makroekonomiska förutsättningarna har blivit märkbart tuffare med dollarförstärkning och hög inflation. Aktien rasade 25 procent.

På makrofronten sjönk producentpriserna i USA oväntat med 0,5 procent i juli, jämfört med föregående månad. Jämfört med samma månad föregående år steg priserna med 9,8 procent. Analytiker hade räknat med att priserna skulle ha stigit 0,2 procent under månaden och ökat 10,4 procent mot samma månad föregående år, enligt Trading Economics konsensusprognos.

Antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd ökade med 14.000 personer förra veckan och uppgick till 262.000 personer. Det var ungefär i linje med analytikernas förväntningar.

Den amerikanska tioåringen var upp 10 punkter till 2,89 procent medan den tvååriga motsvarigheten stod på 3,24 procent.

Graf: S&P 500 torsdagen den 11 augusti

Källa: Infront

David Ahnlund +46 8 5191 7900

Nyhetsbyrån Direkt


Walt Disney Co - I dag

{point.key}

Johnson & Johnson - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -