På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TYSKLAND
VIKTIG DEL AV RHEN SNART OMÖJLIG ATT PASSERA - BN (Direkt)

2022-08-10 09:48

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vissa delar av floden Rhen kommer vara omöjliga att passera med leveransfartyg från den 12 augusti.

Det rapporterar Bloomberg News.

Det är i Kaub i Tyskland där torkan ska vara värst och vattenståndet underskrida den kritiska gränsen 40 centimeter den 12 augusti, och därmed göra det omöjligt att passera, enligt bedömningar från tyska myndigheter. Under lördagen väntas nivån sjunka till 37 centimeter.

Kaub ses som en viktig punkt i leveranskedjan, särskilt för frakter av råvaror, diesel och kol.

Rhen flyter genom stora delar av Europa och bidrar med sina handelsflöden med cirka 80 miljarder dollar årligen till EU:s ekonomi, bara som en transportväg. Varje år fraktas cirka 1 ton gods per invånare.

"Kapacitet för inhemsk leverans kommer att vara kraftigt begränsad så länge vi inte får kraftigt regn i området", sade Albert Jan Swart på ABN Amro Bank.

Bloomberg rapporterar även att kostnader för transporter via Rhen har ökat drastiskt. Vid ett tillfälle såg Gunther Jaegers, chef för ett tyskt rederiföretag, att priserna steg med 30 procent under en och samma dag.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -