På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

PriorNilsson Realinvest ökade 10,26 procent i juli - ökat exponeringen mot fastighetssektorn (Finwire)

2022-08-10 13:53

Fonden PriorNilsson Realinvest steg 10,26 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 12,05 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 23,46 procent och är därmed sämre än index som har minskat 18,77 procent. Det framgår av en månadsrapport.

Initialt skriver förvaltaren att huvudförklaringen till uppgången under juli var de svaga konjunktursiffrorna vilket tolkades positivt då man förväntar sig mindre hökaktiga centralbanker framöver. Långräntorna föll under juli vilket gav stöd till månadens uppgång, inte minst för fastighetsbranschen som annars haft ett tungt år.

Rapportsäsongen är nu snart över och bolagen presenterade rapporter i linje med förväntningarna. Verkstadsbolagen visade på en god orderingång samt en bra försäljning men med något lägre marginaler drivet av bland annat ökade kostnader för insatsvaror och logistik.

Framöver tror förvaltaren att kärninflationen kommer att falla vilket kommer leda till att centralbankerna inte kommer behöva fortsätta med lika kraftiga räntehöjningar. Det stora frågetecknet är däremot konsumenternas köpkraft då kostnader för livsmedel, energi och räntor ligger kvar på höga nivåer.

På bolagsnivå ökade fonden sina positioner i Stenhus Fastigheter och Hornbach. Samtidigt som man minskade sina innehav i Telia och Boliden samt avyttrat innehavet i Randviken Fastigheter.

Största bidragsgivarna under månaden var Castellum, Corem, Nyfosa och Pandox.

Vid utgången av månaden var de tre största innehaven Castellum, Corem följt av SCA med portföljvikterna 6,6, 6,4 respektive 5,5 procent.

De största sektorerna i portföljen vid månadsskiftet var fastigheter, skogsindustri samt bygg & anläggning med exponeringar om 53,3, 11,0 respektive 8,6 procent.

PriorNilsson Realinvest, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 10,26
Index MM, förändring i procent 12,05
Fond i år, förändring i procent -23,46
Index i år, förändring i procent -18,77

Felicia Söderqvist
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

PriorNilsson Realinvest A - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -