KI
SVERIGE GÅR IN I LÅGKONJUNKTUR, RB HÖJER TILL 2,00% (Direkt)

2022-08-10 10:17

STOCKHOLM (Direkt) Den svenska tillväxten har än så länge hållits uppe väl, men den höga inflationen tar ut sin rätt. BNP kommer att växa långsammare framöver och Sverige går in i en lågkonjunktur med något stigande arbetslöshet. Den höga inflationen gör dock att Riksbanken måste fortsätta med räntehöjningar, där styrräntan väntas höjas med ytterligare 125 punkter i år, till 2,00 procent.

Det sade Konjunkturinstitutets prognoschef Ylva Hedén Westerdahl vid en pressträff på onsdagen där hon presenterade en konjunkturuppdatering.

"Konjunkturutsikterna har försämrats under sommaren. De höga energipriserna pressar de svenska konsumenterna. Den svenska ekonomin går in i en lågkonjunktur", sade hon.

Hon konstaterade att hushållens konfidensindikator nu ligger på en rekordlåg nivå, vilket enligt KI troligen främst handlar om just den höga inflationen, liksom stigande räntor.

"Inflationen är ett fortsatt sorgebarn", konstaterade Ylva Hedén Westerdahl.

Stigande energi- och livsmedelspriser får inflationen att fortsätta upp i höst, för att toppa på nära 10 procent vid årsskiftet. Under 2023 vänder dock inflationen ned igen och KPIF exklusive energi väntas vara nere på 2 procent i slutet av 2023.

"Den höga inflationen har ändå gjort avtryck på inflationsförväntningarna. De har stigit, även på längre sikt", sade Ylva Hedén Westerdahl.

Detta får Riksbanken att fortsätta höja räntan, med 75 punkter i september och sedan 50 punkter i november, så att styrräntan är 2,00 procent i slutet av året. Den ligger sedan kvar där under nästa år.

Ytterligare en dålig nyhet för svensk ekonomi är en vikande konjunktur i omvärlden, som kommer att påverka svensk exportindustri negativt, även om exporten väntas bidra positivt till BNP-tillväxten i år.

Arbetsmarknaden har däremot fortsatt att utvecklas starkt i år, där det nu är färre inskrivna arbetslösa vid Arbetsförmedlingen än före pandemin. Företagen har också generellt positiva anställningsplaner, viket tyder på en fortsatt god sysselsättningsutveckling i närtid.

"Men den snabba inbromsningen i BNP-utvecklingen kommer successivt att påverka arbetsmarknaden. Arbetslösheten bottnar i år och kommer att stiga något nästa år. Vi tror på en högre arbetslöshet än vi gjorde i vår senaste prognos i juni", sade Ylva Hedén Westerdahl.

Prognosen omgärdas av betydande nedåtrisker, särskilt för inflationen och ryska gasleveranser till Europa.

Andrahandseffekter av inflationen kan också bli större än förväntat, vilket skulle göra det svårt att få ned inflationen. Det finns också stor osäkerhet om centralbankernas balansgång, så att de inte tar i för mycket eller för lite för att få ned inflationen. Ytterligare en osäkerhet är en eventuellt större nedgång på den svenska bostadsmarknaden.

I ett sämre läge gör de starka statsfinanserna att det fortsatt finns goda möjligheter att stötta konjunkturen, påpekade Ylva Hedén Westerdahl. En viss expansiv finanspolitik är förenlig med att inflationen sjunker tillbaka nästa år.

"I vår bedömning ser vi inte att Riksbanken måste höja för att mota en expansiv finanspolitik", sade hon.

Johan Bahlenberg +46 8 5191 7935

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -