På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

KI
BNP ÖKAR 2,4% I ÅR, LÅGKONJUNKTUR NÄSTA ÅR (Direkt)

2022-08-10 09:20

STOCKHOLM (Direkt) Pressade hushåll drar ner på konsumtionen i höst och i vinter, vilket bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur nästa år.

Det skriver Konjunkturinstitutet, KI, i en uppdaterad prognos på onsdagen.

BNP väntas öka med 2,4 procent i år och 0,5 procent nästa år.

I prognosen i juni spådde KI att BNP skulle öka 1,9 procent i år och 1,2 procent nästa år.

KI skriver att svensk ekonomi utvecklades överraskande starkt det andra kvartalet i år.

Utsikterna för framtiden har dock blivit dystrare under sommaren. Brist på gas i Europa gör att energipriserna ser ut att bli rekordhöga under vintern och KPIF-inflationen kommer att närma sig 10 procent.

"Hög inflation, stigande räntor och fallande tillgångspriser pressar hushållen som kommer att dra ner på konsumtionen i höst och i vinter. Detta bidrar till att svensk ekonomi går in i en lågkonjunktur nästa år", skriver KI.

Riksbanken kommer att fortsätta på den inslagna vägen med räntehöjningar i syfte att stävja inflationen och de höga inflationsförväntningarna.

Vid utgången av 2022 bedöms reporäntan ha höjts till 2 procent. Inflationen faller tillbaka snabbt under nästa år och Riksbanken låter då räntan ligga still. KPIF-inflationen väntas uppgå till 7,2 procent i år och 3,4 procent nästa år.

De offentliga finanserna är fortsatt starka och Konjunkturinstitutet bedömer att det sammantaget finns ett budgetutrymme om cirka 120 miljarder kronor för de kommande fyra åren. Det offentliga finansiella sparandet uppgår till +0,5 procent av BNP i år.

Arbetslösheten stiger något från 7,7 procent i år till 7,8 procent nästa år, medan timlönerna ökar med 2,5 procent i år och 3,0 procent nästa år.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -