På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Kavaljer Investmentbolagsfond ökade 7,86 procent i juli - tagit in Spiltan Invest i portföljen (Finwire)

2022-08-10 10:03

Fonden Kavaljer Investmentbolagsfond steg 7,86 procent i juli. Sedan årsskiftet har fonden minskat 16,85 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Peter Lindvall och Håkan Telander.

Inledningsvis skriver förvaltarna att börsen återhämtade sig rejält under juli. Stockholmsbörsen steg med 12,1 procent och världsindex steg med 6,8 procent.

Under månaden har marknaden fokuserat på räntebesked från den amerikanska och den europeiska centralbanken som båda höjde sina styrräntor då inflationen fortsatt ligger på höga nivåer. Flera höjningar väntas genomföras under hösten.

"Priserna på mat, råvaror och energi, som legat bakom mycket av inflationsuppgången, har vänt ned igen vilket talar för att räntehöjningsperioden snart kan vara över. Även om centralbankerna väntas fortsätta att höja räntorna ytterligare, förväntar vi oss att räntorna fortsätter att vara låga i historiskt perspektiv och låga i jämförelse med aktiers avkastning", skriver förvaltarna.

Positiva bidragsgivare till fondens utveckling under månaden var EQT, Svolder och Medcap. Svagast utveckling hade Johnson & Johnson, Xano och Prosus.

Gällande fondens aktivitet under månaden ökade man innehaven i BHG Group och VNV Global. Samtidigt tog man en ny position i Spiltan Invest.

"Fondens nya innehav Spiltan Invest är ett investmentbolag som investerar i noterade och onoterade svenska tillväxtföretag. Spiltan äger idag en portfölj som består av tech, finans, fastigheter och industri. Bolaget bildades som en aktiesparklubb 1985. Bolagets grundare och VD sedan 1997 Per H Börjesson är känd för sina många böcker och artiklar om sparande. Per H Börjesson är också, liksom Kavaljer, en varm anhängare av Warren Buffets placeringsfilosofi", skriver förvaltarna.

Gällande fondens geografiska fördelning var 45 procent allokerat mot Norden. Näst största region var USA med en exponering om 27 procent, därefter följde Europa med 17 procent. Vid månadsskiftet hade fonden en kassa på 11 procent.

Fondens tre största innehav var vid månadsskiftet mot juli Investor, Alphabet och Ratos med portföljvikter om 7,1, 6,6 respektive 5,6 procent.

Kavaljer Investmentbolagsfond, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 7,86
Fond i år, förändring i procent -16,85

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

LMM - Kavaljer Investm... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -