Tellus Midas ökade 4,0 procent i juli - Nordea, SEB & Swedbank största innehaven (Finwire)

2022-08-09 10:25

Fonden Tellus Midas steg 4,0 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 7,6 procent. På rullande tolv månader har fonden minskat 3,0 procent och är därmed bättre än index som har minskat 5,1 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Bo Pettersson och Anders Bruzelius.

Förvaltarna skriver inledningsvis att juli blev en stark månad för världens börser och kapitalet flödade in på aktiemarknaderna. Bolagen kom med starka rapporter och någon större konjunkturoro kunde inte skönjas. Samtidigt dämpades inflationsoron vilket fick räntorna att falla.

De bolag i fonden som gynnades mest var bolag med starka tillväxt- och storbolagsprofiler. Förvaltarna understryker att när kapital flödar in på aktiemarknaden brukar det söka sig till de mest likvida storbolagen. Därtill gynnas storbolagen av flödena till indexfonder då de utgör en stor del av index.

Förvaltarna kommenterar även konsumtionen och lyfter att olika konsumentmätningar visar på en utbredd pessimism kring ekonomin. Samtidigt menar förvaltarna att konsumtionen ligger kvar på höga nivåer och att konsumentkollektivet är resursstarka. Förvaltarna avslutar dock resonemanget med att en stark konsumtion kan innebära fortsatt hög inflation.

Största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Nordea, SEB och Swedbank med portföljvikter om 5,6, 4,7 respektive 4,6 procent.

Tellus Midas, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 4,0
Index MM, förändring i procent 7,6
Fond 1 år, förändring i procent -3,0
Index 1 år, förändring i procent -5,1

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Tellus Midas - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -