Tellus Globala Investmentbolag ökade 6,9 procent i juli - lyfter fram Maersk (Finwire)

2022-08-09 10:32

Fonden Tellus Globala Investmentbolag steg 6,9 procent i juli, vilket var bättre än fondens jämförelseindex som steg 6,8 procent. På rullande tolv månader har fonden minskat 8,1 procent och är därmed sämre än index som har ökat 6,7 procent under samma period. Det framgår av en månadsrapport från förvaltarna Bo Pettersson och Anders Bruzelius.

Inledningsvis skriver förvaltarna att juli blev en stark börsmånad där kapitalet flödade in på aktiemarknaden. Bolagsrapporterna beskrivs som starka samtidigt som någon konjunkturoro ännu inte kan skönjas. I takt med att olje- och råvarupriserna sjunkit har inflationsoron dämpats vilket har fått räntorna att falla.

Förvaltarna beskriver hur bolag med tillväxt- och storbolagsprofiler gynnades av kapitalinflödet och marknadssentimentet. Under månaden såg fonden flera stora uppgångar i några av fondens största innehav. Bland annat steg Amazon, Apple och Microsoft med 27,5, 18,9 och 9,3 procent vardera.

Förvaltarna lyfter att fonden har en stor exponering mot amerikanska bolag men att de har en global bredd. Bland annat vill de lyfte fram det danska innehavet Maersk som kom med en kanonrapport samtidigt som de har en mycket låg värdering med ett P/E-tal på 2.

Därtill spår flera analytiker att utdelningen kommer att dubblas vilket skulle ge en direktavkastning på 20 procent. Bolaget har samtidigt ett stort aktieåterköpsprogram. Därtill har Maersk vd uttalat att de allt mer ska omprofilera sig till att bli ett logisiktbolag, likt DHL och Fedex istället för att vara ett container- och shippingrederi.

Förvaltarna kommenterar avslutningsvis konsumtionen och lyfter att olika konsumentmätningar visar på en utbredd pessimism kring ekonomin. Samtidigt menar förvaltarna att konsumtionen ligger kvar på höga nivåer och att konsumentkollektivet är resursstarka. Förvaltarna avslutar dock resonemanget med att en stark konsumtion kan innebära fortsatt hög inflation.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Apple, Microsoft och Berkshire Hathaway med portföljvikter om 6,8, 6,7 respektive 5,9 procent.

Tellus Globala Investmentbolag, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 6,9
Index MM, förändring i procent 6,8
Fond i år, förändring i procent -8,1
Index i år, förändring i procent 6,7

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Tellus Globala Investm... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -