På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Captor Scilla Nordic Equity ökade 3,2 procent i juli - fondens undervikt mot industri missgynnade utvecklingen (Finwire)

2022-08-08 14:52

Fonden Captor Scilla Nordic Equity steg 3,2 procent i juli, vilket var sämre än fondens jämförelseindex som steg 8,8 procent. Sedan årsskiftet har fonden minskat 7,0 procent och är därmed bättre än index som har minskat 11,0 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Daniel Karlgren och William Sjöberg.

Förvaltarna skriver inledningsvis att juli blev en händelserik månaden med flertalet räntehöjningar från centralbankerna. Bankerna kommunicerade samtidigt en mjukare ton vilket drev upp aktiemarknaden. Volatiliteten under månanden blev lägre än under föregående månad.

De starkaste sektorerna under månaden blev industri och finans. Fondens underavkastning i förhållande till jämförelseindexet förklaras av att industri utgör en betydligt större vikt i jämförelseindexet.

Samtliga länder bidrog positivt under månaden. Den svenska kronan stärktes mot euron samtidigt som den danska kronan försvagades mot den norska.

De största positiva bidragsgivarna var Securitas och Lundberg som ökade med 16 respektive 15 procent. Den sämsta bidragsgivaren var Telenor vars aktie sjönk med 10 procent.

Fonden hade vid månadsskiftet en aktieexponering på 92 procent.

Störst sektorexponering hade fonden vid månadsskiftet mot bank/finans följt av dagligvaror och råvaror med vikter om 17,5, 17,2 och 15,1 procent.

Störst valutaallokering hade fonden mot svenska kronan, följt av euro och norska kronan med vikter om 49,4, 26,2 och 12,2 procent.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Axfood, Elisa och Handelsbanken med portföljvikter om 4,0, 3,9 och 3,8 procent.

Captor Scilla Nordic Equity, % juli, 2022
Fond MM, förändring i procent 3,2
Index MM, förändring i procent 8,8
Fond i år, förändring i procent -7,0
Index i år, förändring i procent -11,0

Joel Johansson
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -