Penser Sustainable Impact minskade 6,14 procent i juni - tagit in fem nya innehav i fonden (Finwire)

2022-07-06 12:48

Fonden Penser Sustainable Impact A minskade 6,14 procent i juni. Sedan årsskiftet har fonden minskat 19,74 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Jonas Thulin.

Inledningsvis skriver förvaltaren att juni var en utmanande månad för globala aktier. ESG-temat har under 2022 granskats och kritik har riktats mot hur amerikanska och europeiska storbanker skapar produkter som marknadsförs som hållbara. Förvaltaren belyser att man ser detta som något positivt då mer transparens och tydlighet är bra.

Under perioden tog fonden in fem nya bolag i fonden för att öka exponeringen mot FN:s hållbarhetsmål.

"80 procent av bolagen har vetenskapligt förankrade miljömål samt att alla bolagen har intäkter som minst 60 procent klassas som att de inte bidrar till signifikant skada över de 6 olika målen enligt EU:s taxonomi", skriver förvaltaren.

Förvaltaren lyfter fram bolaget Inditex vars intäkter till stor del inte anses gör signifikant skada på något av EU:s 6 taxonomimål. Detta ses som något väldigt positivt då man anser att textilindustrin är en viktig del i omställningsarbetet till ett hållbart samhälle. Förvaltaren lyfter även fram bolagets attraktiva värdering.

Största positiva bidragsgivarna under månaden var Tractor Supply, Novo Nordisk, Waters Corp, Verbund och Hydro One. I den negativa vågskålen fanns Bunge, Nvidia, SCA, Umicore och Nutrien.

De största innehaven i fondens portfölj vid månadsskiftet var Novo Nordisk, C.H. Robinson Worldwide och Nvidia med portföljvikter om 4,54, 3,72 respektive 3,67 procent.

Penser Sustainable Impact A, % juni, 2022
Fond MM, förändring i procent -6,14
Fond i år, förändring i procent -19,74

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Penser Sustainable Imp... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -