Putin gratulerar ryska trupper för att de 'befriat Luhansk' (Finwire)

2022-07-05 07:19

Rysslands president Vladimir Putin gratulerade under måndagen de ryska trupperna för att de lyckats "befria" Ukrainas östra provins Luhansk, efter flera veckor av hårda strider. Enligt CNBC vänder trupperna nu sin uppmärksamhet mot Donetskregionen i Donbass för att erövra fler områden.

Luhanskregionens guvernör Serhiy Haidai förväntar sig att de ryska styrkorna kommer koncentrera sina attacker på Slovjansk, en stad i Donetsk med ungefär 100 000 invånare. Även staden Bachmut nämns som ett viktigt mål för Ryssland.

De ryska trupperna har under de senaste veckorna rönt stora framgångar i Donbass-regionen, och Ukraina har tvingats ge upp viktiga städer och orter. President Volodymyr Zelenskyy lovar dock att man kommer återta sitt förlorade territorium i framtiden.

"Det faktum att vi skyddar våra soldaters och vårt folks liv spelar en viktig roll. Vi kommer att återuppbygga murarna och vi kommer att vinna tillbaka marken", uppger presidenten enligt tv-kanalen.

Sedan tidigare har det rapporterats om att Ukraina kommer behöva investera omkring 750 miljarder dollar för att återhämta sig efter Rysslands invasion av landet.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -