RÄNTOR/VALUTOR
KRAFTIG RÄNTENEDGÅNG TROTS REKORDHÖG INFLATION (Direkt)

2022-07-01 16:37

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Trots den rekordhöga inflationen för euroområdet så fortsätter den sjunkande trenden för räntor både i Sverige och internationellt. Den amerikanska tvååringen noterades på fredagen till 2,77 procent och tioåringen till 2,81 procent, en nedgång med 30-40 punkter sett till hela veckan.

Centralbanker världen över har slagit in på en bana av aggressiva räntehöjningar, men CNBC rapporterar på fredagen om analytiker som förväntar sig räntesänkningar redan under slutet av nästa år.

"Kommer man verkligen höja räntor in i en lågkonjunktur om den höga inflationen består? Det vore konstigt", sade Erik Nielsen på Unicredit till CBNC.

"Det finns en väldigt hög chans för att Fed kommer att sänka räntor redan under slutet av nästa år", fortsatte Nielsen.

Enligt CME:s FedWatch Tool har även marknadsprissättningen på kommande räntehöjningar svängt om till en något mer försiktig prissättning. Där sannolikheten för en 75-punkters höjning enligt terminsmarknaden har minskat från cirka 93 procents sannolikhet i måndags till 83 procent under fredagen.

Atlantas Feds BNP-indikator visar att amerikansk ekonomi redan kan befinna sig i recession. Indikatorn, som kollar på ekonomiskdata i realtid, signalerar att BNP kommer att krympa med 1 procent under andra kvartalet, följt av en minskning med 1,6 procent kvartalet innan.

Det uppfyller då kravet för en teknisk recession, vilket kan öka sannolikheten för Fed att vara försiktig med åtstramningar.

I euroområdet uppgick den preliminära inflationstakten i juni till 8,6 procent i årstakt, högre än väntade 8,4 procent. Jämfört med månaden före ökade priserna 0,8 procent. Kärninflationen kom dock in något lägre än väntat, 3,7 procent jämfört med väntade 3,9 procent.

Från ECB, som haft konferens i veckan, har det kommit flera uttalanden som signalerat vaksamhet under veckan. Bland annat kommenterade centralbankschefen Christine Lagarde att om inte inflationsutsikterna förbättras så kommer räntorna behöva höjas snabbare.

"Dagens inflationsdata ökar pressen på ECB att höja räntor mer än de annonserade 25 punkterna i juli", skrev Christoph Weil på Commerzbank.

Weil lyfter fram att energi och mat precis som förra månaden var de största faktorerna bakom den höga inflationen, med en prisökning på 3,3 respektive 1,1 procent i årstakt.

"Om något så har takten på inflationen i euroområdet ökat senaste månaderna. Inflationstakten kommer nog inte toppa förrän i höst", skrev Weil.

"ECB kommer inte att uppskatta dagens statistik, för att ECB publicerade en rapport för bara fyra veckor sedan där de förväntade sig att inflationen skulle falla till 7,5 procent i det andra kvartalet. Det verkliga utfallet har stigit till 8,0 procent", fortsatte han.

Analytiker på Nordea har som respons på inflationsutfallet från EMU justerat upp sannolikheten för en större höjning i september.

"Högre inflationstakt i euroområdet kommande månader är troligt, vilket ökar sannolikheten för en större höjning av ECB vid mötet i september", skrev Jan von Gerich på Nordea, enligt Dow Jones.

På valutafronten tappar pundet rejält mot både dollarn och euron. Euron tappar samtidigt mot dollarn till en nivå om 1:0340. SEK/USD handlas på fredagseftermiddagen till 10:35 och SEK/EUR 10:76, en försvagning på 9 respektive 4 öre från torsdagen samma tid.

Schweizerfrancen har sedan den oväntade räntehöjningen från centralbanken SNB stärkts och handlas nu i princip i paritet med euron.

Som vanligt vid månadsskiften kommer det många PMI-utfall. Industri-ISM i USA sjönk till 53,0 i juni jämfört med 56,1 i maj, väntat var 54,9. Samtidigt sjönk prisindex från 82,2 till 78,5, väntat här var 81,0.

Industri-PMI för Sverige sjönk till 53,7 i juni jämfört med 54,9 månaden före, vilket innebär att den nedåtgående trenden i indexet fortsätter.

Pristrycket från leverantörsledet har dämpats. I juni sjönk index för leverantörernas rå-och insatsvarupriser från 82,0 till 74,6.

Definitivt inköpschefsindex har även publicerats för euroområdet, utfallet blev 52,1 mot väntade 52,0.

Chris Williamson på S&P Global kommenterade att företag på grund av försiktigare konsumenter nu ser en svagare efterfrågan. Konsumenter har blivit försiktigare till följd av stigande priser och osäkra ekonomiska utsikter.

Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 51,7 i juni jämfört med 48,1 i maj, enligt siffror från Caixin Insight och S&P Global, väntat var 50,1.

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin sjönk till 52,7 i juni från 53,3 föregående månad. Det var i linje med det preliminära utfallet.

Karl Westroth +46851917918

Nyhetsbyrån Direkt AB


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -