På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

NEW YORK
STÄNGDE UPP EFTER BLANDAD INLEDNING, S&P 500 +1,1% (Direkt)

2022-07-01 22:10

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De amerikanska börserna inledde juli månad upp efter att fredagens handel mynnat ut i grönt territorium. Halvledarsektorn fortsatte dock att pressas sedan Micron gett dystra besked.

Vid stängning hade Dow Jones industriindex stigit 1,1 procent till 31.097. Tekniktunga Nasdaq kompositindex adderade 0,9 procent till 11.128, samtidigt som breda S&P 500 var upp 1,1 procent till 3.825. Räknat från Stockholmsbörsens stängning steg S&P 500 1,2 procent.

"Konsensusestimat för 2022 och 2023 fortsätter att vara i stort sett oförändrade från början av året, trots att aktiekurser har minskat betydligt sedan det. Svaga prognoser kan slutligen tvinga fram sänkningar av vinstestimaten, vilket sannolikt skulle öka nedåttrycket på aktier", sade Greg Marcus vid UBS till CNBC.

Angående just prognoser så pressades Micron Technology 3 procent efter att halvledarbolaget har låtit meddela att det förväntar sig klart lägre försäljningsvolymer av smartphones än tidigare bedömning för resten av året. Som lök på laxen har Bank of America dragit ned rekommendationen för bolaget till neutral från köp.

Fallet drog även med flera andra halvledaraktier. Qualcomm, Nvidia, Intel och AMD retirerade dryga 3–4 procent.

Detaljhandelsbolaget Kohl's rasade 20 procent. Fallet kom efter att prognosen för det andra kvartalet skruvats ned i spåren av minskad konsumentaktivitet på grund av det rådande inflationsläget. Kohl's har under torsdagen också meddelat att det avbryter samtalen om att sälja bolaget till Franschise Group.

Facebook-ägaren Meta Platforms gick mot strömmen med en nedgång på 0,8 procent. Under torsdagen framkom det att Meta Platforms förbereder sig för ett mer resurssnålt andra halvår, då bolaget brottas med makroekonomiska påfrestningar samt att annonsverksamheten drabbas av dataintegritetsfrågor.

På fredagen rapporterades det sedan att vd:n Mark Zuckerberg sade att bolaget tänker minska nyanställningarna av ingenjörer med minst 30 procent och försöka bli av med lågt presterande anställda. Han var även pessimistisk om ekonomin som helhet.

På rekommendationsfronten sänktes Fedex till behåll av Berenberg med motiveringen att det finns risker i närtiden som kan drabba vinsten. Att vinsten drabbas kan i sin tur stoppa den senaste uppgången i aktien, som klättrat runt 12 procent de senaste två månaderna. Logistikbolagets aktie backade 1,4 procent.

Den amerikanska tioårsräntan var ned 8 punkter till 2,89 procent.

Graf: S&P 500 fredagen den 1 juli.

Bildkälla: Infront.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Advanced Micro Devices... - I dag

{point.key}

Intel Corp - I dag

{point.key}

NVIDIA Corp - I dag

{point.key}

Qualcomm Inc - I dag

{point.key}

Meta Platforms Inc - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -