På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

FORTUM
UNIPER VINSTVARNAR OCH DRAR TILLBAKA HELÅRSPROGNOS(OMS) (Direkt)

2022-06-30 06:51

(Omsändning: skickades första gången på onsdagskvällen)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Energikoncernen Uniper, som ägs till 75 procent av det finländska kraftbolaget Fortum, förväntar sig att det justerade ebit-resultatet och den justerade nettovinsten för det första halvåret 2022 blir signifikant lägre än för samma period i fjol. Bolaget drar även tillbaka helårsprognosen.

Det framgår av ett pressmeddelande.

För det första halvåret 2021 var det justerade ebit-resultatet 580 miljoner euro och den justerade nettovinsten var 485 miljoner euro. Prognosen för helåret 2022 var ett justerat ebit-resultat på 1,0–1,3 miljarder euro och en justerad nettovinst på 0,8–1,1 miljarder euro.

Bakgrunden för vinstvarningen är minskade gasleveranser från ryska Gazprom. Sedan den 16 juni har Uniper mottagit 40 procent av den kontrakterade gasvolymen från Gazprom, vilket har kontrats av att Uniper använder "flexibilitet i sin portfölj" och substitution av volymer för att försäkra leveranser till sina kunder.

Enligt Uniper behöver däremot bolaget betala signifikant högre priser för att kunna substituera volymerna. Uniper kan inte än föra vidare dessa ytterligare kostnader, vilket resulterar i "signifikanta finansiella bördor".

Vidare skriver bolaget att det finns stora osäkerheter kring den geopolitiska situationen samt längden och omfattningen av de ryska restriktionerna av gasleveranser.

Bolaget förväntar sig att om den tyska energimyndigheten Bundesnetzagentur fastställer och meddelar om gasbristen, kan de nuvarande ökade kostnaderna delvis föras vidare.

Uniper undersöker hur likviditeten i bolaget ytterligare kan säkras. Bland annat har Uniper inlett diskussioner med den tyska regeringen om möjliga stabiliseringsåtgärder där ett flertal verktyg kan övervägas, däribland garantier och säkerheter, öka den nuvarande men ännu inte använda KfW-kreditfaciliteten och aktieinvesteringar.

Det är andra gången i år som Uniper vinstvarnar, då energikoncernen vinstvarnade för det första kvartalet i slutet av april. Bolaget skrev då att det minskat sitt förväntade gaslageruttag under det första kvartalet, vilket då innebar att en stor del av vinsten skulle skiftas till återstående kvartal under 2022. Uniper behöll däremot sin helårsprognos vid vinstvarningen i april, vilken nu alltså slopas.

Uniper släpper sin halvårsrapport den 2 augusti.

Casper Sirén +46 8 5191 7926

Nyhetsbyrån Direkt


Fortum Oyj - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -