KLIMAT
EU-LÄNDER ENAS OM UTSLÄPPSREFORM, STOPP FÖR BENSINBILAR (Direkt)

2022-06-29 07:52

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) EU:s miljöministrar enades natten till onsdagen om stora delar av EU:s klimatpaket, inklusive en reform av utsläppshandelssystemet ETS.

I överenskommelsen ingår också EU-ländernas bindande årliga minskningar av utsläpp (ESR), användning av mark och skog (LULUCF), utfasning av bilars förbränningsmotorer till 2035 och en social klimatfond.

Syftet med klimatpaketet, kallat Fit for 55, är att sänka utsläppen av växthusgaser med 55 procent till 2030 jämfört med 1990. Målet om nettonollutsläpp ska nås 2050.

"Det är ett stort steg mot att leverera den gröna given. Skiftet bort från fossila bränslen är än mer brådskande efter Rysslands invasion av Ukraina", sade kommissionens förste vice ordförande Frans Timmermans vid en presskonferens efter 17 timmars förhandlingar.

Totalt ska 310 miljoner ton koldioxidekvivalenter tas ur atmosfären genom de olika åtgärderna.

En av de svåraste frågorna handlade om den sociala klimatfonden. Den ska ge stöd till grupper som drabbas av klimatomställningen för att undvika en motreaktion, som de gula västarnas protester i Frankrike.

De nordiska länderna, Tyskland och Nederländerna förhandlade ned storleken på fonden till 59 miljarder euro fram till 2032 från ursprungsförslaget på 72 miljarder euro.

Sverige och Finland fick också in ändringar om skog som kolsänkor.

Inom utsläppshandelssystemet ETS ska tilldelningen av gratis utsläppsrätter för stål, aluminium, cement och gödningsmedel fasas ut fram till 2035.

I Europaparlamentets version ska det ske redan 2032.

Nästa steg i lagstiftningsprocessen är att representanter från EU-länderna och Europaparlamentet förhandlar fram slutversioner av lagtexterna.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -