ECB
MÅSTE VARA VAKSAMMA PÅ DUBBLA RISKER - LANE (Direkt)

2022-06-29 08:08

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) ECB måste vara vaksamma inför de dubbla riskerna från ökad inflation och en konsumentledd inbromsning i ekonomin.

Det sade ECB:s chefekonom Philip Lane till CNBC på tisdagen, i samband med ECB-konferensen i Sintra i Portugal.

"Med denna osäkerhet så måste vi hantera två risker. Å ena sidan kan det finnas krafter som håller inflationen kvar högre under en längre tid. Å andra sidan har vi en risk för en inbromsning i ekonomin, vilket kan minska inflationstrycket", sade han.

Det handlar därmed om att ha en tydlig vision för de kommande mötena, med en orientering av att röra sig bort från de mycket låga räntor vi haft under ganska många år, men också ha full respekt för vikten av att vara databeroende. De kan därmed behålla "optionaliteten" att svara på vad de ser de kommande månaderna, sade han.

ECB har officiellt kommunicerat att de avser att höja räntan med 25 punkter i juli och lika mycket i september, men med möjligheten till en större höjning då om prognoserna pekar mot behovet. Vid julimötet väntas de även presentera sitt "antifragmenteringsverktyg", för att motverka de stigande spreadarna.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -