På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Swedbank Robur Transition Energy ökade 4,22 procent i maj - solkraft månadens vinnare (Finwire)

2022-06-27 08:18

Fonden Swedbank Robur Transition Energy steg 4,22 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 3,75 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Robert Slorach.

Inledningsvis beskriver förvaltaren energimarknaderna under maj månad som något mindre volatila i jämförelse med inledningen av året. I slutet av maj nådde även EU-länderna en överenskommelse om att väsentligt minska importen av rysk olja vilket bidrog till ett stigande oljepris.

Fonden steg i värde under månaden och fyra av de fem största bidragsgivarna återfanns inom solkraft, där Array Technologies och Enphase befann sig i topp. Båda bolagen tillverkar komponenter till solcellsinstallationer.

"Sektorn har under de senaste månaderna varit volatil till följd av bland annat en amerikanska utredning kring huruvida solceller importerade från Sydostasien kringgår tullar eller inte", skriver förvaltaren.

I den negativa vågskålen återfinns Renew Energy som utvecklar förnybar energi i Indien och Samsung SDI som är en koreansk batteritillverkare.

Det skedde ett antal förändringar i fonden under månaden. Det köptes ytterligare aktier i sedan tidigare ägda bolag med verksamhet inom utbyggnad av elinfrastruktur i Nordamerika. Fonden ökade även sitt innehav i ett antal bolag relaterade till solkraft samtidigt som innehavet i norska Scatec avvecklades helt.

Vid månadsskiftet var fondens tre största innehav Nexans, Prysmian och Rexel med portföljvikter om 5,28, 4,70 respektive 4,60 procent.

Störst geografisk exponering hade fonden mot USA med 33,3 procent följt av Frankrike och Italien med 16,2 respektive 11,7 procent.

Största sektorer var industri, informationsteknologi och utilities med 52,6, 27,9 respektive 15,9 procent av portföljexponeringen.

Swedbank Robur Transition Energy, % maj, 2022
Fond MM, förändring i procent 4,22
Fond i år, förändring i procent -3,75

Linn Wirdemo
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Transit... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -