Swedbank Robur Fastighet minskade 5,79 procent i maj - positiva bidrag från American Tower, Colliers och Sagax (Finwire)

2022-06-27 08:10

Fonden Swedbank Robur Fastighet minskade 5,79 procent i maj. Sedan årsskiftet har fonden minskat 13,71 procent. Det framgår av en månadsrapport från fondens förvaltare Fredrik Mattsson.

Positiva bidragsgivare under månaden till fondens relativa avkastning var bland annat American Tower, Colliers och svenska Sagax som äger fastigheter inom lager och lätt industri i framförallt Sverige och Finland.

"American Tower är ett amerikanskt bolag som äger telemaster på globalbasis. Bolaget äger själva masten och marken, i vissa fall leasas dock marken, men all utrustning som installeras på den ägs av telekomföretagen. Colliers är ett kanadensiskt bolag som tillhandahåller en rad olika tjänster främst inom fastighetssektorn bland annat fastighetsvärderingar", skriver förvaltaren.

I den negativa vågskålen fanns bland annat Prologis, Goodman och Tricon Residential.

De största innehaven i fondens portfölj var vid månadsskiftet American Tower Corp, Prologis och Equinix med portföljvikter om 8,20, 7,55 respektive 5,16 procent.

Gällande fondens geografiska exponering var USA största region med 52,1 procent av allokerat kapital, därefter följde Sverige med 21,8 procent av exponeringen.

Swedbank Robur Fastighet, % maj, 2022
Fond MM, förändring i procent -5,79
Fond i år, förändring i procent -13,71

Linn Wirdemo
Nyhetsbyrån Finwire

Läsaren av innehållet kan anta att Finwire har erhållit eller kommer att erhålla betalning för utförandet av finansiella företagstjänster från bolaget. Ersättningen är på förhand avtalad och är inte beroende av innehållet.



redaktion@finwire.org
© Copyright

Swedbank Robur Fastigh... - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -