Fåtalet gröna fonder i linje med Parisavtalet - S&P Global Sustainable1 (Finwire)

2022-06-14 12:13

Endast cirka 12 procent av gröna fonder är i linje med de globala målen för minskningen av koldioxidutsläpp. Det skriver ESG Today som hänvisar till en rapport från S&P Global Sustainable1.

I rapporten undersökte S&P ett universum på närmare 12 000 aktiefonder och ETF:er vilka tillsammans hade ett marknadsvärde på över 20 biljoner dollar. Cirka 300 av dessa fonder hade en grön inriktning i sina investeringsmandat.

S&P analyserade data för 17 000 bolag där man summerade historiska Scope 1- och Scope 2-utsläpp från 2012 och prognostiserade utsläpp fram till 2025. Denna data jämförde man sedan med temperaturhöjningar kopplat till olika utsläppsscenarier. Endast 11 procent av de fonder man undersökte var i linje med målen för parisavtalet. För gröna fonder var resultatet inte mycket bättre där endast 12 procent var i linje med klimatmålen.

Vidare var gröna och klimatfokuserade fonder något bättre i andra kategorier i undersökningen där cirka två tredjedelar av fonderna var i linje med att begränsa temperaturhöjningen till 3 grader, jämfört med den breda fondmarknaden där endast hälften av fonderna nådde samma nivå.

S&P betonade att man inte försökte avgöra om hållbarhetsfokuserade fonder är engagerade i greenwashing och säger även att bara ett fåtal fonder hade som mål att förvaltningen ska vara i linje med parisavtalet. Trots detta indikerar rapporten att gröna hållbarhetsfonder inte ligger i linje med sina planerade utsläppsminskningar vilket tyder på att många av fondernas innehav ligger efter i tidsschemat när det gäller att minska sina utsläpp.

Isac Boukachabia
Nyhetsbyrån Finwire


redaktion@finwire.org
© Copyright

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -