På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

EU
HOPPAS SVERIGE ÄNDRAR SIG OM MINIMILÖNER (Direkt)

2022-06-07 13:40

BRYSSEL (Nyhetsbyrån Direkt) Europaparlamentets ansvariga hoppas att Sverige ändrar sig om minimilöner och röstar ja.

EU-direktivet om minimilöner hotar inte den svenska kollektivavtalsmodellen.

Parlamentets huvudförhandlare, den nederländska socialdemokraten Agnes Jonerius, sade vid en presskonferens på tisdagen efter den nattliga uppgörelsen om minimilöner, att de svenska och danska systemen inte berörs.

Hon beklagade uttalandet från arbetsmarknadsminister Eva Nordmark att Sverige kommer att rösta nej till uppgörelsen då EU:s arbetsmarknadsministrar träffas den 16 juni.

"Så sent som i går kväll fick vi förslag från den svenska regeringen om extra förtydliganden, som vi förde in i texten. Vi lyssnade på deras oro. Jag hoppas att Sverige ändrar ståndpunkt fram till den 16 juni", sade Agnes Jonerius.

Hon tillade dock att hon är övertygad om att förslaget skulle få stöd från en nödvändig majoritet bland EU-länderna, med eller utan Sverige.

"Vi är på intet sätt beredda att riskera den goda svenska modellen", sade parlamentets huvudförhandlare.

EU:s arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit gjorde samma tolkning för Sverige och Danmark.

"Danmarks modell påverkas inte av detta direktiv. De behöver inte ändra sitt system", sade han på en fråga från en dansk journalist.

"I stället vill vi att så många medlemsländer som möjligt kopierar den goda modellen som finns i Danmark och i några andra länder", sade Nicolas Schmit.

För EU-länder med lagstadgade minimilöner kommer dock direktivet att höja nivåerna på minimilönerna. 34 miljoner anställda kommer att påverkas, sade Agnes Jonerius.

"Så det är inte småpotatis", sade hon.

Länder som har lagstadgade minimilöner måste beräkna om minimilönerna är tillräckliga. Utgångspunkten ska vara socioekonomiska förhållanden, köpkraft och den långsiktiga produktivitetsutvecklingen.

I länder där mindre än 80 procent av arbetskraften omfattas av kollektivavtal måste länderna - tillsammans med arbetsmarknadens parter - ta fram åtgärdsplaner för att höja andelen.

Bengt Ljung +32 22 30 74 56

https://twitter.com/Direktbryssel

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -