På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
SMÅ RÄNTEFÖRÄNDRINGAR, EURON LITE STARKARE (Direkt)

2022-05-27 16:32

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Europaräntorna visade begränsade rörelser på fredagen samtidigt som dollarn tappade något mot euron. Under det svenska firandet av Kristi himmelsfärd var nettorörelserna på finansmarknaderna också ganska små. Oljepriset har samtidigt fortsatt uppåt.

Vid svensk stängning var den tyska tioårsräntan stabil på 0,95 procent, mätt från tidig svensk stängning i onsdags, medan den svenska tioåringen slutade 7 punkter lägre på 1,50 procent.

Svensk statistik på morgon visade att detaljhandelns försäljning ökade med 0,4 procent i april, jämfört med mars.

Dagligvaruhandeln sjönk 0,6 procent i april medan sällanköpsvaruhandeln steg 0,7 procent.

Jämfört med ett år tidigare steg den svenska detaljhandelsförsäljningen med 2,4 procent.

Nordeas Gustav Helgesson skrev i ett kundbrev att deras prognos för detaljhandeln låg på 3,5 procent y/y, men noterade att marsutfallet reviderades upp och att index fortsatt ligger på förhöjda nivåer jämfört med trenden före krisen.

Han tror att nedgången för icke varaktiga varor kan vara en indirekt effekt av högre matpriser och bedömer att försäljningen av kapitalvaror kommer att konvergera tillbaka till trenden före krisen under de kommande månaderna, "eftersom minskande inköp av särskilt hushållsutrustning sannolikt kommer att tynga indexet".

Annan SCB-data visade att utlåningen till hushållen ökade med 6,8 procent i april, samma ökningstakt som i mars. Utlåningen till företagen ökade samtidigt med 12,1 procent, upp från 11,1 procent månaden före.

Under förmiddagen har även penningmängden, mätt som M3, i euroområdet publicerats. Den visade att M3 ökade med 6,0 procent i april, i beräknad årstakt, ned från 6,3 procent i mars. Det var också under prognosen på +6,3 procent.

ECB-rådsledamoten Joachim Nagel, chef för tyska Bundesbank, sade till Der Spiegel att en första räntehöjning bör komma vid räntemötet i juli, följt av ytterligare höjningar under det andra halvåret.

Han tillade att inflationen inte kommer att falla på en gång, utan att det kan ta lite tid.

USA-räntorna pekade svagt uppåt på fredagen, men jämfört med i onsdags var tioårsräntan 2 punkter ned till 2,73 procent.

Statistik på fredagseftermiddagen visade att de amerikanska hushållens inkomster ökade med 0,4 procent i april, medan konsumtionen samtidigt steg 0,9 procent. Analytiker hade räknat med +0,5 respektive +0,7 procent.

Index för kärninflationen, (core PCE), prickade förväntningarna och steg 0,3 procent i april jämfört med föregående månad och steg 4,9 procent jämfört med samma månad året innan. I mars var kärninflationen 5,2 procent.

Enligt Capital Economics berodde den starka konsumtionen på att hushållen snabbt börjat tömma sina besparingar.

"Det är helt klart inte hållbart och höjer riskerna för en skarpare nedgång för konsumtionen under årets andra halva", skrev de i en kommentar.

Samtidigt noterade de att avmattningen i den månatliga inflationen, med nominella inkomster som växer med 0,4 procent, betyder att inkomsterna stiger igen i reala termer, vilket bör hjälpa hushållen att bygga upp sina besparingar under resten av året.

Annan statistik visade att handelsunderskottet för varor preliminärt minskade i april och att grossistlagren steg aningen mer än väntat.

Michigan-index sjönk oväntat till definitiva 58,4 i maj, från 65,2 i april. Väntat var 59,1, vilket också var det preliminära utfallet. Såväl index över det aktuella läget som det framåtblickande indexet sjönk.

På valutamarknaden handlades euron vid svensk stängning kring 1:074 mot dollarn, upp från 1:068 i onsdags, medan dollarn tappade mot yenen till en bit under 127-strecket.

Ipek Ozkardeskaya, Swissquote Bank, tyckte att ett mindre hökaktigt Fed och mer hökaktiga kommentarer från ECB motiverar en ytterligare återhämtning mot 1:10-strecket för euron mot dollarn in i sommarmånaderna.

Från Japan kom kärn-KPI för Tokyo-området in snäppet lägre än väntat, på 1,9 procent, mot prognosen på 2,0 procent.

Kronan var på fredagen netto stabil kring 10:53 mot euron och blev 6 öre starkare till 9:80 mot dollarn.

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -