NORDEN
BREDA UPPGÅNGAR, NEL RUSADE, VINX 30 +2,0% (Direkt)

2022-05-27 17:51

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) De nordiska börserna handlades tydligt uppåt på fredagen. Vätgasbolaget Nel rusade tvåsiffrigt i Oslo medan REC Silicon tappade efter att ha redovisat sina kvartalssiffror. Köpenhamnsbörsen höll stängt. Samlingsindexet Vinx 30 steg 2,0 procent till 1.255.

I Oslo var OBX-indexet upp 1,0 procent till 1.168 och passerade den tidigare högsta toppen för indexet som var den 21 april. Sedan årsskiftet handlas OBX-indexet upp med 9,3 procent.

Rec Silicon rapporterade ett ebitda-resultat på 3,6 miljoner dollar för det första kvartalet 2022. Polykiseltillverkaren meddelade även att bolaget planerar att starta produktionen på Moses Lake i slutet av 2023. Rec Silicons vd James A. May II sade att bolaget räknar med att behöva ta in kapital för att kunna slutföra uppstarten. Rec Silicon-aktien tappade 3,9 procent.

Mjukvarubolaget Autostore fick en sänkt rekommendation av JP Morgan till undervikt vilket inte tycktes påverka aktien som var upp 7,6 procent.

Bäst i indexet gick det för vätgasbolaget Nel som klev upp med 10,4 procent för dagen.

Helsingfors handlades OMXH25-indexet upp 1,7 procent till 4.938.

Skogsbolaget UPM-Kymmene har tecknat avtal om förvärv av tyska AMC. Förvärvet förväntas att senast vara slutfört under det tredje kvartalet i år. UPM-Kymmenes aktie steg 0,3 procent.

Vinnare i det finska indexet var stålkoncernen Outokumpu som adderade 5,7 procent följt av verkstadsbolaget Wärtsilä som avancerade med 4,9 procent. I motsatt ände befann sig teleoperatören Elisa efter en nedgång på 0,8 procent.

Börsredaktionen +46 8 51917911 https://twitter.com/Borsredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Elisa Oyj - I dag

{point.key}

NEL - I dag

{point.key}

Outokumpu Oyj - I dag

{point.key}

REC Silicon - I dag

{point.key}

UPM-Kymmene Oyj - I dag

{point.key}

Wärtsilä Oyj Abp - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -