Amnode
Amnode minskar omsättning och resultat under första kvartalet (Finwire)

2022-05-27 07:25

Industribolaget Amnode redovisar minskande omsättning under första kvartalet jämfört med samma period året innan. Rörelseresultatet visade förlust mot föregående periods vinst.

Omsättningen sjönk 3,3 procent till 17,8 miljoner kronor (18,4). Det var en betydligt lägre omsättning än ledningens förväntningar. Fortfarande har de stora lastbilstillverkarna i Europa (vilka utgör cirka 60 procent av gruppens försäljning) problem med att få tag i elektronikkretsar, vilket i sin tur bromsat deras utleveranstakt. Denna tillfälliga volymminskning är utanför bolagets kontroll och har slagit hårt mot framför allt enheten i Skultuna.

Ebitda-resultatet blev -1,0 miljoner kronor (1,4). Rörelseresultatet blev -1,5 miljoner kronor (0,8). Resultatet efter skatt blev -1,8 miljoner kronor (0,4). Resultat per aktie hamnade på -0,57 kronor (0,21).

Nedgången i resultatet beror delvis på materialprishöjningar som slår direkt på företagets marginaler och trots avtal om kompensation från Amnodes kunder så har företagets rutiner för att kompensera sig för materialprishöjningarna i samma takt som de inträffar inte räckt till, vilket innebär att en stor del av de ökade materialkostnaderna belastar resultatet under första kvartalet. Vidare hade Amnode några maskinhaverier i Skultuna vilket påverkat resultatet negativt genom att företaget tvingades flytta delar av produktionen till Gnosjö, vilket inneburit merkostnader.

"Vi har fortsatt ett stabilt orderläge i bägge enheterna. Vår oro gäller utleveranserna till våra kunder där vi idag är beroende av storleken på avropen från kunden samt hur den betydande bristen på vissa typer av råmaterial påverkar våra möjligheter att producera erhållna ordrar", uppger vd Sam Olofqvist.

Amnode-chefen skriver också att situationen i omvärlden gjort att bolaget måste ha ett större rörelsekapital än tidigare. Det gör också att likviditetssituationen har försämrats. Amnode arbetar intensivt med frågan.

Amnode upprepar sin bedömning från bokslutskommunikén. Industribolaget kommer att ha en lägre tillväxttakt än vad som var företagets plan för 2022.

"Vår bedömning av efterfrågeutveckling är att den kommer att vara fortsatt hög men fortfarande väldigt svängig och där utvecklingen av kriget i Ukraina kommer att inverka. För första gången på många år är det inte brist på efterfrågan utan våra kunders möjligheter att ta emot vad vi levererar och därmed kommer vårt kassaflöde att till viss del vara osäker och ryckigt", uppger Olofqvist.

Amnode, Mkr Q1-2022 Q1-2021 Förändring
Nettoomsättning 17,8 18,4 -3,3%
EBITDA -1,0 1,4
EBITDA-marginal 7,6%
Rörelseresultat -1,5 0,8
Rörelsemarginal 4,3%
Nettoresultat -1,8 0,4
Resultat per aktie, kronor -0,57 0,21

newsroom@finwire.se
Nyhetsbyrån Finwire



redaktion@finwire.org
© Copyright

Amnode - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -