På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

TURKIET
ERDOGANS LÖFTE UTÖKA SYRIEN-OPERATIONER HÖJER INSATSER (Direkt)

2022-05-25 06:00

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det löfte Turkiets president Tayyip Erdogan har ställt ut om att inleda militära operationer snart för att utvidga de säkra zoner som landet redan har satt upp vid Turkiets södra gränser har höjt insatserna i hans gräl med Nato-allierade om Finlands och Sveriges medlemsansökningar.

Det skriver Reuters.

Enligt analytiker speglar Erdogans oväntade besked på måndagen hans tro att väst inte skulle motsätta sig sådana operationer när de behöver Ankaras stöd för de nordiska ländernas ansökningar att gå med i Nato.

Turkiet anklagar Finland och Sverige för att ge skydd åt människor kopplade till PKK. Alla 30 Nato-medlemmar måste säga ja för att Finland och Sverige ska kunna gå med i försvarsalliansen. USA sade på tisdagen att de är säkra på att Sverige och Finland kan lösa de frågor som Turkiet har.

Analytiker uppgav också att Erdogans avisering även syftar till att öka det inhemska stödet för honom. Militära operationer kring gränsen har tidigare höjt hans stöd i opinionen.

Makroredaktionen +46 8 51917931 https://twitter.com/makroredaktion

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -