På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

RÄNTOR/VALUTOR
USA-RÄNTOR STABILA, DOLLARN STARKARE (Direkt)

2022-05-25 06:21

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) USA-räntorna har fortsatt svagt ned efter svensk stängning i går, medan dollarn har stärkts mot både euro och yen. Oljan fortsätter upp för femte dagen i rad.

USA-börserna stängde blandat på tisdagen och handeln präglades av stor oro kring de amerikanska teknikbolagen samtidigt som investerare försökte positionera sig för Federal Reserves kommande räntehöjningar. Oro finns för att Feds åtstramningar kommer att kasta in USA i en recession.

Tidigt på onsdagsmorgonen är den amerikanska tvåårsräntan stabil på 2,50 procent och tioårsräntan 1 punkt lägre på 2,74 procent, räknat från svensk stängning på tisdagen.

I eftermiddag släpps USA-statistik över den preliminära orderingången på varaktiga varor i april och i kväll, svensk tid, publicerar Federal Reserve protokollet från det senaste FOMC-mötet.

Vid mötet i början av maj beslutade Federal Reserves ränteråd, FOMC, enhälligt att höja styrräntan med 50 punkter till intervallet 0,75-1,00 procent.

Credit Suisse räknar med att protokollet ska visa att ledamöterna föredrog räntehöjningar för att få policyn att bli neutral vid årsskiftet innan de omvärderar sin hållning.

"Protokollet borde visa att ledamöterna skulle fortsätta att strama åt tills de ser tydliga bevis på långsammare inflation, och inte kommer att tveka att höja räntorna över neutral nivå även om det innebar en något högre arbetslöshet", skriver de i ett kundbrev.

Credit Suisse ekonomer tillägger att om ledamöterna ser tydliga och övertygande bevis på långsammare inflation kommer de sannolikt att byta till 25-punktershöningar.

Raphael Bostic, Fed-chef i Atlanta, manade på tisdagen sina kollegor att gå fram försiktigt. Han är en av Feds mest duvaktiga ledamöter.

Vid en grundskola i Uvalde, Texas, dödades under natten mot onsdagen 19 barn och två vuxna. Det är den dödligaste skolskjutningen sedan 2012. Gärningsmannen var 18 år.

USA:s president Joe Biden sade efter dådet att landet måste fråga sig när det ska stå upp mot vapenlobbyn och idén att en 18-årig pojke kan köpa ett vapen är fel.

Asiatiska börser pekar mestadels svagt uppåt, japanska räntor är stabila och yenen har tappat mot dollarn.

Japans regering uppgav på onsdagen att de behåller sin övergripande bedömning av ekonomin i sin maj-rapport, medan de höjer bedömningen av sysselsättning och bostadsinvesteringar, men sänker synen på importen.

Nya Zeelands centralbank höjde som väntat sin styrränta med 50 punkter till 2,00 procent. Det var det andra mötet i rad med en 50-punktershöjning och den femte räntehöjningen sedan i oktober i fjol.

Samtidigt höjde de sin prognos för kommande räntehöjningar.

RBNZ skriver i ett uttalande att kommittén enats om att fortsätta höja styrräntorna till en nivå som kommer att få ned KPI-inflationen inom målintervallet på 1-3 procent. Dess prioritet är att stabilisera inflationen.

Centralbankschefen Adrian Orr sade att RNBZ är mycket resoluta i sitt åtagande att uppnå prisstabilitet och mycket fokuserade på att hålla tillbaka efterfrågan. Han tillade att de behöver förankra inflationsförväntningarna och är säkra på att hushållen kan klara av högre styrräntor.

Den nya zeeländska valutan stärktes efter räntebeskedet.

Nordkorea avfyrade under natten tre ballistiska robotar, vilket fördömdes av flera länder.

På valutamarknaden handlas dollarn nu kring 127:1 mot yenen, och mot euron har dollarn stärkts till 1:071.

Kronan är 1 öre starkare mot dollarn och 4 öre starkare mot euron.

På onsdagens europeiska makroagenda hittar vi från Tyskland GfK konsumentförtroende för juni och definitiv BNP för första kvartalet samt från Frankrike hushållens konfidensindikator för maj.

Här hemma stänger penningmarknaden klockan 12.00, men innan dess väntar SCB-statistik över PPI och arbetslöshet och KI publicerar sin barometer för maj månad.

       onsdag kl 6.20 (tisdag kl 16.15)
      ===================================
USD/SEK  9:7749 (9:7854) EUR/USD  1:0707 (1:0743)
EUR/SEK  10:4690 (10:5100) USD/JPY  127:04 (126:50)
Jp obl 2  -0,07  (-0,07) Jp obl 10  0,23  (0,23)
Ty obl 2   0,38  (0,38) Ty obl 10  0,97  (0,96)
US obl 2   2,50  (2,50) US obl 10  2,74  (2,75)

Sofia Polhammer +46 8 5191 7937

Nyhetsbyrån Direkt


Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -