På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nordnet
Nordnet får anmärkning samt sanktionsavgift om 100 miljoner kronor från Finansinspektionen (Finwire)

2022-05-25 08:09

Finansinspektionen (FI) har tilldelat nätmäklaren Nordnet en anmärkning för brister i sin tjänst för intradagsblankning. Bolaget tvingas även betala en sanktionsavgift om 100 miljoner kronor, framgår det av ett pressmeddelande.

Nordnet bedöms dessutom haft brister i sina interna riktlinjer och rutiner, sin riskhantering och riskbedömning, samt i omsorgen om sina kunder.

Utredningen visar att företaget genom sin tjänst för intradagsblankning erbjudit en mindre del av kunderna ett större utbud av blankningsbara aktier än vad banken gjort i sina övriga blankningstjänster.

Nätmäklaren har inte kontrollerat att det funnits tillräckligt med aktier tillgängliga innan kunderna har tillåtits att blanka aktier, vilket gjort att det funnits stor risk för att kunderna har blankat aktier utan täckning - så kallad nakenblankning. Enligt FI fanns det redan 2018 brister kring Nordnets rutiner i frågan.

- Nordnet har erbjudit en bristfällig tjänst som riskerat att medverka till brister och problem på värdepappersmarknaden. Det är särskilt anmärkningsvärt att banken tidigare har lyft bristerna med tjänsten utan att ha vidtagit nödvändiga åtgärder. Den typen av agerande riskerar att skada förtroende för en välfungerad marknad, kommenterar FI:s biträdande generaldirektör Susanna Grufman.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -