På Placera och Avanza använder vi cookies för att säkerställa funktionalitet, personalisera innehåll och annonser och för att analysera hur sajten används. Genom att godkänna accepterar du att cookies används. Läs mer och hantera inställningar

Nordnet
Nordnet efter FI:s sanktionsavgift: 'inte osannolikt att vi kommer att överklaga beslutet' (Finwire)

2022-05-25 08:53

Nätmäklaren Nordnet kommenterar den anmärkning och sanktionsavgift bolaget tilldelats av Finansinspektionen, FI. I sin motivering uppger FI att Nordnet inte har haft en tillfredsställande intern styrning och kontroll avseende blankningstransaktioner, och att dess agerande riskerar skada marknaden.

Genom ett pressmeddelande svarar nu Nordnet, där de bland annat uppger att avgiften om 100 miljoner kronor är för hög.

- Vi har mottagit Finansinspektionens beslut och vår preliminära bedömning är att sanktionsavgiften är alldeles för hög. För det första kan jag konstatera att vi har olika uppfattningar i sakfrågan kring hur regelverket för blankningstransaktioner ska tolkas. Jag tycker också att man ska ha i åtanke att vi har haft en enda konstaterad incident av så kallad nakenblankning, och att den inträffade på en specifik dag när handeln i Moment-aktien var väldigt speciell med bland annat felprissättning och handelsstopp, kommenterar Nordnets vd Lars-Åke Norling.

Han uppger även att Nordnet på eget initiativ rapporterat till FI när bolaget såg ett behov av att se över sina processer i förhållande till regelverket för blankning, för att därefter implementerat förbättringar. Norling säger också att det inte funnits uppsåt till försök att dölja något, samt att ingen kund kommit till skada.

- Min bild är att Finansinspektionen inte har tagit hänsyn till dessa omständigheter i sitt beslut, och att den sanktionsavgift vi har tilldelats inte står i paritet med den händelse som har inträffat, fortsätter han.

Lars-Åke Norling uppger även att det inte är osannolikt att man kommer överklaga beslutet.

Jesper Ahlberg
Nyhetsbyrån Finwireredaktion@finwire.org
© Copyright

Nordnet - I dag

{point.key}

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Guld - -
Silver - -
Koppar - -